Dünya

İddia: Kuveyt Havayolları'nın işe alım sürecinde kadın adayların tamamen soyunması istendi

10 Ocak 2023 11:30

İspanya Çalışma Bakanlığı'nın, Kuveyt Havayolları'nca Madrid'teki işe alım sürecinde başvuru yapan kadınlardan, "iç çamaşırlarına" kadar soyunmalarının istendiği iddiaları üzerine, firma hakkında soruşturma başlattığı belirtildi. 

İspanyol basınından ElDiario’ya konuşan “Bianca” isimli kabin görevlisi, Kasım 2022'e Kuveyt Havayolları’nın Madrid’deki işe alım sürecine katıldığını söyledi. Bianca, sürecin başından itibaren kadın çalışanlara yönelik cinsiyetçi bir tutumla karşılaştıklarını dile getirdi. Kabin görevlisinin aktardığına göre, yetkililer, kadın çalışanlara, “gülüşünü beğenmedik”, “hız treni gibi bedenin var” gibi aşağılayıcı cümleler kurdu.

Bianca, son aşamaya geçen grubun teker teker bir odaya alındığını, burada soyunmaya zorlandığını söyledi. Bianca'nın aktardığına göre, odaya alınan adaylardan iç çamaşırlarına kadar soyunmaları istendi. Yetkililer, bunun sebebi olarak vücutta yer alan yara izi, dövme, doğum izlerini görmek istediklerini gösterdi.

El Diario, o gün görüşmeye giden üç farklı kadından da Bianca’nın açıklamalarını doğrulayan yanıtlar aldı.

Kuveyt Havayolları, 4 Ocak’ta iddialara ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: 

“Kuveyt Havayolları, son 5 yıldır kabin görevlisi işe alım süreci için üçüncü bir şirketle çalışıyor. 68 yıldır dünyanın dört bir yanından insanları çalıştıran saygın bir havayolu olan Kuveyt Havayolları’na daha önce böyle ciddi suçlamalarda bulunulmamıştı.”

Şirket, işe alım sürecini gerçekleştiren firmayla ilgili incelemelerin yapıldığını söyledi.

İspanya Çalışma Bakanlığı da iddialarla ilgili soruşturma başlattığı ifade edildi.