Dünya

Davutoğlu'ndan, İsrail ve Filistin'in karşılıklı Gazze operasyonlarına ilişkin açıklama: Türkiye, diplomatik eylem planı ortaya koymalı

Davutoğlu, "Mescid-i Aksa’nın kutsiyetinin ve İslami kimliğinin sürekli ihlal edilmesi, İsrail işgali altındaki topraklarda süregiden saldırılar ve yeni yerleşimler kurulması karşında İslam Dünyası tarafından sahipsiz bırakılan Filistinli kardeşlerimizin haklı direnişini dün olduğu gibi bugün de destekliyorum" dedi

07 Ekim 2023 13:23

T24 Haber Merkezi

2009-2014 yılları arasında AKP hükümetinin dışişleri bakanlığı görevinde bulunan ve kaleme aldığı "Stratejik Derinlik" kitabıyla bakanlık yaptığı dönemde Türkiye'nin özellikle Suriye politikasını şekillendiren Gelecek Partisi Kurucu Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bu sabah saatlerinde Hamas tarafından başlatılan Aksa Tufanı operasyonuna ve İsrail'in cevaben yürüttüğü Demir Kılıç operasyonuna ilişkin açıklamada bulundu. 

TIKLAYIN | Hamas, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonu başlattı; Gazze Şeridi'nden 5 bin roket atıldı: İsrail savaş alarmı durumunda

Davutoğlu, "Türkiye vakit geçirmeden İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acil toplantıya çağırmalı ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koymalıdır" dedi. 

X platformundan bir mesaj paylaşan Davutoğlu, açıklamasına, "Mescid-i Aksa’nın kutsiyetinin ve İslami kimliğinin sürekli ihlal edilmesi, İsrail işgali altındaki topraklarda süregiden saldırılar ve yeni yerleşimler kurulması karşında İslam Dünyası tarafından sahipsiz bırakılan Filistinli kardeşlerimizin haklı direnişini dün olduğu gibi bugün de destekliyorum" ifadeleriyle başladı. 

"Kalıcı barış" için İsrail'i işaret etti

Kalıcı bir barışın İsrail'in saldırılarını sonlandırmasıyla sağlanabileceği görüşünü aktaran Davutoğlu, "Kalıcı bir barış İsrail’in Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması ile mümkün olabilir" dedi. 

"Türkiye diplomatik bir eylem planı ortaya koymalıdır"

Davutoğlu son olarak Türkiye'nin üzerine düşen görevi, "İsrail'in muhtemel savaş ilanı ile daha da yıkıcı sonuçların ortaya çıkmaması için Türkiye vakit geçirmeden İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acil toplantıya çağırmalı ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koymalıdır" ifadeleriyle açıkladı. 

Gazze'de neler oluyor?

İsrail'in düzenlediği saldırılarda yaşanan Filistinli sivil can kayıpları nedeniyle, Hamas liderliğinde Filistin'deki silahlı gruplar, İsrail'e son yılların en kapsamlı operasyonunu başlattı. Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adını verdiği operasyonu kapsamında sabah saatlerinde Gazze Şeridi'nden İsrail'e yüzlerce roket atıldı. Roket ateşi, Gazze'nin çeşitli yerlerinden başladı ve yaklaşık yarım saat sürdü.

İsrail, yapılan saldırıya yanıt olarak Gazze Şeridi'ndeki Hamas grubuna karşı "Demir Kılıç Operasyonu"nu başlattı. Yapılan “savaş durumu alarmı” ilanı doğrultusunda İsrail askerleri Gazze Şeridi'ne karşı saldırıya başladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ülkenin savaşta olduğunu ve "düşmanın hiç ödemediği seviyede bir bedel ödeyeceğini" ifade etti.