Gündem

Davutoğlu, depremde yıkılan Anadolu'nun ilk camilerinden Habib-i Neccar Camii'nde

24 Şubat 2023 20:15

Kahramanmaraş merkezli depremlerde on binlerce can kaybının yanı sıra, çok sayıda dünyanın ortak kültürel mirası da zarar gördü, kimisi ise tamamen yıkıldı. 

Anadolu'nun ilk camilerinden olma özelliği taşıyan ve yaklaşık 14 asırlık tarihe sahip Hatay'ın Antakya ilçesindeki Habib-i Neccar Camii de yıkılan eserler arasında bulunuyor. 

Eşi Sare Davutoğlu ve beraberindeki parti yöneticileriyle birlikte yeniden Hatay'a ziyarette bulunan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, akşam namazını kısmen yıkılan Habib-i Neccar Camii'nde kıldı. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Habib-i Neccar Camii 

Habib-i Neccar Camii'nin önemi 

Anadolu'nun ilk camilerinden Habib-i Neccar Camii depremin meydana getirdiği etkiyle tamamen yıkıldı. Avlusunda Hz. İsa'nın üç elçisinin mezarı bulunması nedeniyle Müslümanlar için olduğu kadar Hristiyanlar için de önemli merkezler arasında yer alan tarihi camiden geriye sadece moloz yığınının kaldığı görüldü.

Kentin önemli simgelerinden olan ve 16. yüzyılda Memlükler tarafından inşa edilen Ulu Cami de tamamen yıkıldı. Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde Kurtuluş Caddesi'nde bulunan, 16. yüzyılda yapıldığı bilinen tarihi Sarımiye Camisi de depremin yıkıcı etkisinden nasibini aldı.

Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927 yılında Köprübaşı olarak anılan meydanda inşa edilen ve 1938'den Hatay Devleti'nin Türkiye'ye katıldığı 29 Haziran 1939'a kadar meclis binası olarak hizmet veren yapı da yerle bir oldu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Habib-i Neccar Camii 
Yıkılmadan önce caminin görüntüsü