Gündem

Darphane'den Cumhuriyet'in 100. yılına özel hatıra parası

29 Ekim 2023 12:13

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel hatıra parası bastı.

Darphanenin web sitesinde yer alan bilgiye göre, 100. Yıl hatıra paralarının ön yüzünde sırasıyla dairesel olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından bugüne kadar görev yapan 12 Cumhurbaşkanının rölyefleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzüncü Yılı ve Türkiye Yüzyılı logoları kullanıldı. Paranın diğer yüzünde ise fon olarak geometrik dokuyla çalışılmış Atatürk rölyefi, ön planda da tekrarlı şekilde 100 sayıları ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Yüzüncü Yılı logosu bulunuyor.

Söz konusu paralara ilişkin şu bilgiler verildi:

Bu 100 sayıları içinde Cumhuriyet'imizin ilanından günümüze kadar her alanda yapılan yeniliklerin birkaçına vurgu yapılmıştır; savunma sanayimizin ülkemize kattığı Hürkuş ve Hürjet, ulaştırma alanımızda Yüksek Hızlı Tren, TOGG ve 1915 Çanakkale Köprüsü, İslamiyet'in simgesi Çamlıca Camii, geçmişten günümüzdeki tarımsal yeniliklerimizi anlatan Traktör kullanan Atatürk ve günümüz modern tarımını anlatan biçerdöver, Cumhuriyet devrimleriyle kadınlarımıza tanınan seçme ve seçilme hakkı ve kadınlarımızın spordaki başarısı, Cumhuriyet'in kuruluşunda rol alan Türk milleti ve Cumhuriyet'imizin ve demokrasinin savunulmasına sembol olmuş 'Bayrak tutan Türk milletimizin olduğu rölyef, bilim insanlarımızdan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu ve Prof. Dr. Aziz Sancar rölyefleri kullanılmıştır. Ayrıca kırmızı mine ile çalışılmış 'Türkiye Cumhuriyeti'nin Yüzüncü Yılı' logosu kullanılmıştır.

Öte yandan Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. Yılı için 5 TL madeni tedavül hatıra parası da basıldı. Söz konusu 5 lira hakkında şu bilgiler verildi:

29 Ekim 2023 Pazar günü tedavüle verilecek olan 5 TL madeni hatıra paralar, bir defaya mahsus 100 milyon adet basılmıştır. Bu nedenle büyük bir hatıra değeri taşımaktadır.

Tedavül Hatıra paranın özellikleri aşağıda açıklanmıştır.

100. yıl temalı 5 TL Tedavül Hatıra Paranın; İç göbeğinde "Türkiye Yüzyılı" logosu kullanılmıştır. Logonun üzerinde "5" ibaresi, alt kısmında ise "TÜRK LİRASI" ibaresi bulunmaktadır. Dış halkada sekiz köşeli "Selçuklu Yıldızı" motifi ve bu motifin dış hatlarının tekrarı kullanılarak derinlik kazandırılmıştır. Dış halkadaki Selçuklu yıldızının solunda "t", sağında ise "TC" sembolleri güvenlik unsuru olarak yer almaktadır. Altta ise basım yılı olan "2023" ibaresi yer almaktadır. Ay ve yıldız dış halka ve göbeğin kesiştiği yere gelecek şekilde konumlandırılmıştır. Paranın ağırlığı 8,25 gram, çapı ise 28,15 milimetredir.

Not: Genel Müdürlüğümüz, özel günler anısına bastığı hatıra paraların tanıtımını özel günlerden bir gün önce yapmaktadır.