Gündem

Danıştay'dan zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliği durdurma kararı

Yönetmeliğe karşı birçok kişi ve kurum dava açmıştı

19 Eylül 2022 15:15

Danıştay 8. Daire, zeytinlik sahalarını madencilik faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ankara Gazetecisi'nde yer alan habere göre; Danıştay, zeytinlik alanlarında madencilik yapılmasına izin veren yönetmelikle ilgili kritik davada kararını verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri yapılmasının önüne açan bir yönetmelik değişikliği yayımlamıştı. Yönetmelikte, “madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla” bu alanların madenciliğe açılacağı belirtilmişti.

Bu yönetmeliğe karşı birçok kişi ve kurum dava açmıştı.İyi Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun’un açtığı davayı görüşen Danıştay 8. Daire, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Metin Ergun, şu ifadeleri kullandı:

“Danıştay, zeytinlik sahalarıyla ilgili yalnızca kanunla düzenleme yapılabileceği gerekçesiyle Bakanlığın bu konuda yönetmelik çıkarma yetkisinin bulunmadığını vurgulamıştır. Danıştay üyelerimizi vermiş oldukları bu karardan dolayı kutluyor, kendilerine teşekkür ediyorum. Bu karar, ülkemizde yargıya duyulan güvenin son derece düşük seyrettiği ve vatandaşlarımızın adeta adalete susadığı bu dönemde yüreklere su serpmiştir. Bu kararla, ülkemizin en önemli doğal zenginliklerinden birisi olan ve binlerce yıl yaşayan zeytin ağaçlarının ve zeytinliklerin talan edilmesi önlenmiştir. Alınan bu kararın hukukun her alanında bundan sonrası için örnek teşkil etmesini diliyorum.”