Çevre

Danıştay’dan Nevşehir Kale ve çevresindeki 'yenileme alanı’ projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan: Haklılığımız bir kez daha yargı kararıyla tescil edilmiş oldu

14 Aralık 2021 12:14

Danıştay 6. Dairesi, UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Nevşehir Kalesi ve çevresinin yenileme alanı ilan edilmesi kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Nevşehir Kalesi ve çevresinin Cumhurbaşkanlığı kararı ile yenileme alanı olarak belirlemesini yargıya taşımıştı.

Bianet’te yer alan habere göre, Danıştay 6. Daire,  Nevşehir Kalesi ve çevresinin  "Yenileme Alanı" olarak belirlenmesine ilişkin 08/01/2020 tarih ve 31002 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 07/01/2020 tarih ve 2035 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yürütmesini durdurdu.

"Korunmalı"

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şöyle dedi:

"Daha sonra bölgede Cumhurbaşkanı kararıyla Nevşehir Kale ve  çevresini yenileme alanı olarak belirlediler. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, turizm adı altında betonlaştırma getiren bu kararı da yargıya taşıdık. Bilirkişi raporunda,  UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki SİT alanı Nevşehir ve Kale ve çevresinin; nesnel, teknik ve bilimsel gerekçeler ortaya konulmadan yenileme alanı olarak belirlemesinin uygun olmadığı yönünde görüş sunuldu. Mahkeme de bilirkişi raporunu esas alarak, Nevşehir Kalesi ve çevresinin  "Yenileme Alanı" olarak belirlenmesine ilişkin 08/01/2020 tarih ve 31002 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 07/01/2020 tarih ve 2035 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yürütmesini durdurdu. Haklılığımız bir kez daha yargı kararıyla tescil edilmiş oldu.”

Candan, “Mahkeme gerekçesinde alanın biricikliğine işaret edilmiş, alanın dünya mirası olduğu ve titizlikle korunması gerektiği gözler önüne serilmiştir.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak Nevşehir’deki doğal ve kültürel varlıklarımızı ranta teslim etmeyeceğiz,  Kapadokya bölgesinin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.