Dünya

Danimarkalı yönetmen Lars von Trier'e parkinson hastalığı teşhisi konuldu

09 Ağustos 2022 00:07

Eserlerinde, türe ve teknik yenilikçiliğe; varoluşsal, sosyal ve siyasi konuların çatışmacı incelenmesine yer veren Danimarkalı Yönetmen Lars von Trier'e parkinson hastalığı teşhisi konuldu.

Trier'in uzun süredir Zentropa Entertainment'taki yapımcısı Louise Vesth, yaptığı açıklamada, "Lars von Trier ile anlaşarak, Lars'a yaz tatillerinden hemen önce Parkinson Hastalığı teşhisi konduğunu size bildirmek istiyoruz" dedi.

Trier'in, Ağustos ayının sonunda Venedik'te dünya prömiyeri yapılacak olan 1990'larda yeniden başlatılan kült doğaüstü TV dizisi The Kingdom'ın üçüncü ve son bölümü olan yaklaşan dizisi The Kingdom Exodus üzerinde çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Ödüller kazandığı Cannes’da “istenmeyen adam” ilan edilen, çektiği filmler bir kesim tarafından çok beğenilirken bir grup insan tarafından nefret edilen, çarpıcı, ayrıksı, tartışmalı bir yönetmen Lars von Trier kimdir?

30 Nisan 1956 yılında Danimarka’da doğdu. İlk dönemlerinde kısa filmler çeken Trier reklamlar ve kliplerden sonra uzun metraja yöneldi. 1995’te kendisi gibi Danimarkalı yönetmenler Thomas Vinterberg, Kristian Levring ve Soren Kragh-Jocobsen’le birlikte Dogma 95 akımını başlattı.

Filmlerini üçlemeler şeklinde çeken Trier sinemasında “Golden Heart” dönemi Breaking The Waves (1996), The Idiots (1998) ve Dancer in the Dark (2000), Depresyon üçlemesi Antichrist (2009), Melancholia (2011) ve Nymphomaniac (2013) filmlerinden oluşuyor. Breaking The Waves ve Dancer in the Dark ile Cannes’dan ödüllerle dönen Trier Antichrist ve Melancholia ile de oldukça beğeni toplamıştı.

Yönetmenin bir diğer üçlemesi ise Dogville (2003), Manderlay (2005) ve Washington (henüz çekilmedi) filmlerinden oluşuyor. Özellikle Nicole Kidman’lı Dogville tüm dünyada büyük övgüler aldı.

Melancholia filmi Cannes’da yarışırken katıldığı bir basın toplantısında sarf ettiği sözleri olay yaratan Trier, festival tarafından “persona non grata” yani istenmeyen adam ilan edildi ve festivalden 1 yıllık bir “uzaklaştırma” aldı.