Dünya

Danimarka 'en az feminist' çıktı, Avrupa şaşkın

Danimarka’da sadece altı kişiden birisi kendisini feminist olarak görüyor. Kadınlar arasında bu oran yüzde 25

11 Mayıs 2019 16:56

23 ülkeden 25 bin kişinin katıldığı feminizm araştırmasından çıkan sonuçlar Avrupa'yı şaşırttı. Araştırmanın yapıldığı ülkeler arasında Danimarka 'en az feminist' çıktı.

Gazete Duvar'ın haberine göre Türkiye’nin de dahil olduğu 23 ülkede yapılan bir araştırmada, Danimarka’nın ‘en az feminist ülke’ olduğu ortaya çıktı. Bir dizi araştırmaya göre cinsiyetler arası gelir dağılımındaki eşitsizliğin çok az olduğu, eşit istihdam haklarının bulunduğu, herkese kreş hakkının tanındığı ve kadın emeklililerin en mutlu hissettiği ülke olan Danimarka’dan böyle bir sonuç çıkması uzmanları şaşırttı.

Söz konusu araştırma, YouGov isimli araştırma şirketi, Cambridge Üniversitesi’nden uzmanlar ve The Guardian gazetesinin ortaklığında yapıldı. 23 ülkeden 25 bin kişinin katıldığı feminizm araştırmasından çıkan sonuçlar, The Guardian’ın yayımladığı kadarıyla şöyle:

Danimarka’da sadece altı kişiden birisi kendisini feminist olarak görüyor. Kadınlar arasında bu oran yüzde 25’e (her dört kadından biri) yükseliyor. Bu oran, İsveç, Fransa, İtalya, İngiltere, Avustralya, ABD ve Türkiye’den düşük.

Araştırmada katılımcılara, kadınlara yönelik baskı ve cinsel saldırıları ifşa eden #MeToo hareketine dair görüşleri de soruldu. Buna göre, Danimarka’da ankete katılan erkeklerin sadece yüzde 4’ü, kadınların da yüzde 8’i bu harekete olumlu yaklaştıklarını söyledi. Diğer ülkelerde ise bu oranlar yüzde 19 ile 34 arasında tespit edildi.

Araştırmada, katılımcılara ‘sokakta laf atılması’na nasıl yaklaştıkları da soruldu. Danimarkalıların yüzde 30 kadar yüksek bir oranı buna karşı olmadıklarını söyledi. Bu oran Türkiye’de yüzde 5’e kadar düştü.

Roskilde Üniversitesi’nden Rikke Andreassen araştırmaya dair yorumunda, ülkesinin ‘en az feminist’ ve ‘cinsel saldırıyı hoşgören’ gibi bir sonuçla çıkmasının aslında kültürel olduğuna dikkat çekti. Andreassen, Danimarkalıların kötü niyet taşımayan davranışları hoş görme eğiliminde olduğunu söyleyerek, “Bizim kültürümüzde, eğer niyetiniz bu yönde değilse, söylediğiniz şey ırkçı veya cinsiyetçi sayılmaz. Bir kadını tutup kendinize çekebilirsiniz ama bunu ‘eğlence’ için yaptığınız sürece. Durum böyleyse, kültürel olarak o kadar da kötü bir şey yapmadığınızı düşünürüz” dedi.