Dünya

Irak'ın Kopenhag Büyükelçiliği önünde iki protestocu Kur’an yaktı

24 Temmuz 2023 15:45

T24 Dış Haberler

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan Irak Büyükelçiliği önünde iki protestocu, Müslümanların kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim'in bir kopyasını ateşe vererek yaktı.

Reuters’ın haberine göre, iki protestocunun, kendilerine, “Danimarkalı Yurtseverler” adını veren ve geçen hafta da benzer bir gösteri düzenleyerek olayları sosyal medya platformu Facebook üzerinden canlı yayınlayan bir gruptan olduğu belirtildi.

Kopenhag’da düzenlenen eylemi yapan kişilerin, kutsal kitabın üzerine basarak zıpladığı ve kitabı, alüminyum folyodan bir tepsinin içinde Irak bayrağıyla birlikte ateşe verdiği kaydedildi.

Danimarka, İsveç ile birlikte ifade özgürlüğünü koruyan yasaları çerçevesinde Kur’an yakılmasına izin vermişti. Cumartesi günü Bağdat’ta binlerce Iraklı, iki İskandinav ülkesinde meydana gelen olaylar üzerine, siyasi partilerin ve çoğu İran’a yakın silahlı grupların çağrısıyla bir araya gelerek gösteri düzenlemişti.

Almanya Savunma Bakanı Irak ve Ürdün gezisini iptal etmişti

Pazar günü Almanya Savunma Bakanlığı adına bir sözcünün yaptığı açıklamada, Savunma Bakanı Boris Pistorius’un geçtiğimiz hafta Bağdat’taki İsveç Büyükelçiliği’nin saldırıya uğramasının ardından güvenlik endişelerini gerekçe göstererek Irak ve Ürdün’e yapmayı planladığı ziyareti iptal ettiği duyuruldu.

Sözcü, Pistorius'un birkaç gün sürmesi beklenen seyahatinin iptal edilmesinin, Irak'ta Danimarkalı bir sivil toplum kuruluşuna karşı düzenlenen şiddetli protestolara da yanıt olduğunu söyledi.