Dünya

Danimarka, ABD askerlerinin ülkede konuşlandırılmasına izin verecek

"Bu durum Batı ile Rusya arasındaki Ukrayna krizini etkilemeyecektir"

10 Şubat 2022 19:51

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, ABD askerlerinin ülke topraklarına konuşlanmasına izin verecek yeni savunma anlaşmasını görüşmeye başladıklarını açıkladı. Frederiksen, ABD ordusu ve mühimmatlarının ülkede bulunmasının görüşüldüğünü ve buna izin vereceklerini kaydetti.

Euronews'in haberine göre Başbakan Frederiksen, NATO üyesi Baltık ülkeleri ile askeri iş birliğini güçlendirmek isteyen ABD'nin yaklaşık bir yıl önce konuyu görüşmek istediğini kaydetti. Basın toplantısında konuşan Danimarkalı Başbakan, "Avrupa ve Danimarka'da güçlü ABD varlığı istiyoruz" derken gelişmenin Batı ile Rusya arasında yaşanan Ukrayna geriliminin tetiklemediğini savundu.

"İki ülke için yeni bir döneme girildi"

Anlaşmanın Kuzey ülkelerinin topraklarında yabancı asker bulundurmamasına dair tutumunun değişmesine işaret ettiğini vurgulayan Frederiksen, iki ülke arasındaki güçlü dostluk açısından yeni bir döneme girildiğini söyledi.

Başbakan, ABD'nin Avrupa'yla münasebetlerinin güçlendirilmesine katkı sağlayacaklarını ve bunun ortak değerlerin savunması olduğunu ifade etti. Frederiksen, ABD'nin Danimarka'ya bağlı özerk bölge Grönland'da üssü bulunduğu için ülkede yeni bir askeri üs kurulmayacağı bilgisini paylaştı.