Dünya

Dağlık Karabağ Ermenileri: Azerbaycan'la henüz güvenlik garantileri konusunda bir anlaşmaya varılamadı, ilk gıda teslimatı geldi

Rusya Savunma Bakanlığı, bölgedeki 2020 yılında savaşı sona erdiren ateşkesi denetlemekle görevli Rus Barış Gücü askerlerinin bölgeye giden iki yol boyunca 50 bin tondan fazla gıda sevkiyatı yaptığını açıkladı

23 Eylül 2023 07:26

T24 Dış Haberler

Dağlık Karabağ Ermenilerinin liderliği, "antiterör operasyonu" sonrası Azerbaycan ile güvenlik garantileri konusunda henüz bi anlaşmaya varılamadığını açıkladı. 

Topraklarını Artsakh Cumhuriyeti olarak adlandıran Karabağ Ermenileri henüz bir anlaşmaya varılmadığını söyledi. Artsakh Cumhuriyeti Başkanı Samvel Şahmaranyan'ın danışmanı David Babayan, Reuters'a verdiği demeçte, "Bu sorunlar hala çözülmedi. Henüz somut bir sonuç yok" dedi. 

Babayan daha önce yaptığı açıklamada bir insani yardım konvoyunun Cuma günü Azerbaycan topraklarından geçen Laçin Koridoru üzerinden Ermenistan'dan Karabağ'a gitmesi için anlaşmaya varıldığını söylemişti. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yardımın Azerbaycan'dan geçen ikinci bir yol üzerinden de ulaştırılacağı belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, bölgedeki 2020 yılında savaşı sona erdiren ateşkesi denetlemekle görevli Rus Barış Gücü askerlerinin bölgeye giden iki yol boyunca 50 bin tondan fazla gıda sevkiyatı yaptığını açıkladı. Bu teslimat, Azerbaycan'ın operasyonunun başlamasından bu yana Ermenistan'dan Karabağ'a yapılan ilk teslimat ve aylardır yapılan bu tür birkaç sevkiyattan biri oldu. Rusya'dan yapılan açıklamada sevkiyatların iki yoldan geçtiği belirtilirken Azerbaycan tarafından da gıda gönderildiği ifade edildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Reuters'a yaptığı açıklamada, Bakü'nün silahlarını bırakan Karabağlı Ermeni savaşçılar için bir af öngördüğünü, ancak bazılarının direnişlerini sürdürmeye yemin ettiğini söyledi. Hacıyev, "Eski savaşçılarla ilgili olarak bile bir af öngörüyoruz ya da bir affı ima ediyoruz" dedi.