Dünya

Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçı yönetim: 120 bin Karabağ Ermenisi, Ermenistan'a geçecek

24 Eylül 2023 13:27

T24 Dış Haberler

Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçı yönetim, bölgedeki 120 bin Ermeni'nin Azerbaycan yönetiminde yaşamak istemediği ve "etnik temizlik yapılmasından korktukları için" Ermenistan'a göç edeceğini belirtti.

Ayrılıkçı yönetimin, Azerbaycan'ın 24 saat süren askeri operasyonunun ardından silah bırakma şartını da içeren ateşkesi kabul etmesinin ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da birçok Ermeni'nin Dağlık Karabağ'dan ayrılacağını öngörmüştü. Paşinyan, Karabağ Ermenilerini ülkeye kabul etmeye hazır olduklarını söylemişti. 

Dağlık Karabağ, uluslararası hukuka göre Azerbaycan toprağı kabul edilse de, bu haftaya kadar bölgenin büyük bölümü Bakü'nün kontrolünde değildi. Azerbaycan bölgede yaşayan Ermenilerin haklarını garanti etse ve bölgeyi entegre edeceğini söylese de, birçok Ermeni baskıdan korkuyor. 

Ayrılıkçı yönetimin lideri Samvel Şahramanyan'ın danışmanı David Babayan, "Bizim halkımız Azerbaycan'ın bir parçası olarak yaşamak istemiyor. Yüzde 99.9'u tarihi topraklarımızdan ayrılmayı tercih ediyor" dedi.

Babayan, "Bu mazlum halkın yaşadıkları, Ermenistan halkı ve tüm dünyanın tarihine bir utanç olarak geçecek" diye konuştu.