Dünya

Dağlık Karabağ'daki ateşkes anlaşmasının ardından Erivan'da protestocular ile polis arasında arbede çıktı; Paşinyan'ın istifası istendi

21 Eylül 2023 08:14

T24 Dış Haberler

Azerbaycan'ın başlattığı operasyondan yakalık 24 saat sonra Dağlık Karabağ'daki Ermeni kuvvetlerin silahsızlanma şartı içeren ateşkesi kabul etmesinin ardından Ermenistan'ın başkenti Erivan'da, hükûmetin krizi idare ediş biçimine tepki gösteren protestocularla güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. 

Çarşamba akşamı protestocular, Erivan'da hükûmet binalarını koruyan polise şişe ve taşlar attı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın istifasını isteyen protestocular, şehrin Cumhuriyet Meydanı'ndaki binanın camlarını kırdı. 

Protestocular ayrıca, ateşkese arabuluculuk yapan ve Dağlık Karabağ'da 2020'den bu yana Barış Gücü bulunduran Rusya ile Batı'ya, "Dağlık Karabağ'daki Ermenileri koruyamadıkları" gerekçesiyle tepki gösterdi. 

Güvenlik güçleri, eylemlere ses bombalarıyla müdahale etti ve gözaltılar yaptı. Başbakan'a ithafla "Nikol bir hain" diye slogan atan protestocular, ayrıca Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçı yönetimin bayraklarını açtı. 

Olaylarda bir polis memurunun kafasından yaralandığı açıklandı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, çarşamba akşamı yaptığı açıklamada operasyonun, "Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki egemenliğini tekrar sağladığını" ve yerel Ermeni güçlerin "tamamen teslim olmasının sağlandığını" ifade etti. 

Dağlık Karabağ'daki yerel halkın "Azerbaycan'da yaşadıklarını unutmuş gibi durduklarını" ifade eden Aliyev, sivillere "sonuç yaşatılmayacağını" belirtti.

Azerbaycan'ın salı başlattığı askeri operasyonun ardından Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni kuvvetleri, dün bölgedeki Rusya Barış Gücü tarafından teklif edilen ateşkesi kabul etmişti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ateşkes anlaşmasına ilişkin şu duyuruyu yapmıştı:

Karabağ'ın Ermeni sakinlerinin temsilcilerinin Rus barışı koruma birliği aracılığıyla talebi dikkate alınarak, 20 Eylül 2023 günü saat 13.00'te aşağıdaki koşullar altında yerel terörle mücadele tedbirlerinin askıya alınması konusunda anlaşmaya varıldı:

1- Karabağ'daki Ermenistan silahlı birlikleri silah bırakıyor, mevzilerden çıkıyor, tam şekilde silahsızlandırılıyor.

2- Karabağ'daki yasa dışı Ermeni silahlı güçler feshediliyor. Tüm silah, mühimmat ve ağır araçlar teslim ediliyor

3- Yukarıda belirtilen süreçlerin Rus barış gücü birliği ile koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır.

21 Eylül'de "entegrasyon" için görüşülecek

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarına dayalı olarak yeniden entegrasyon konularını görüşmek üzere 21 Eylül 2023'te Karabağ'ın Ermeni sakinlerinin temsilcileri ve Azerbaycan temsilcileri arasında Yevlah'ta bir toplantı düzenlenecek.

Ne olmuştu?

44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan, ateşkes şartlarını ihlal edilen adımların sürdüğünü ifade etmişti. 

Azerbaycan, Ermeni kuvvetlerin son günlerde bulundukları bölgede, Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri ve sabotaj girişimleri gibi bir dizi adımlarda bulunduğunu belirtmişti.

Azerbaycan'dan gelen, "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti" adı verilen yapının feshedilmesi taleplerine rağmen Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda, 9 Eylül'de sözde "cumhurbaşkanlığı seçimi" yapılmasının ardından tansiyon daha da yükselmişti. 

Son olarak 19 Eylül'de Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yolunda mayının üzerinden geçen Azerbaycan devlet kurumuna ait kamyondaki iki kişi hayatını kaybetmişti.

Olay yerine giden polis aracının da başka bir mayının üzerinden geçmesi sonucu dört polis hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine Azerbaycan Savunma Bakanlığı, salı günü Karabağ'da, "anayasal yapıyı yeniden tesis etmek" amacıyla lokal antiterör operasyonu başlatmıştı.