Gündem

ÇYDD’den zeytinlik alan tepkisi: Çevre katliamına engel olmak için tüm olanaklarımızı kullanacağız

03 Mart 2022 14:03

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerinin yürütülmesine izin veren düzenlemeye tepki gösterdi.  ÇYDD, "ÇYDD olarak bu hukuksuzluğa ve çevre katliamına engel olmak için tüm olanaklarımızı kullanacağız" açıklamasını yaptı.

Hükümetin, madencilik faaliyetleri gerekçesiyle tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelen yerde madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi ve tesisin inşasına izin verilmesi yönünde yaptığı düzenlemeye bir tepki de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)’nden geldi.

"Çevre katliamına engel olmak için tüm olanaklarımızı kullanacağız"

Yapılan açıklamada, “ÇYDD olarak bu hukuksuzluğa ve çevre katliamına engel olmak için tüm olanaklarımızı kullanacağız. Öncelikle hukuka ve aykırı yönetmelik maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açacağız. Genel Merkez Hukuk Birimimiz konuyla ilgili çalışmalarına başlamıştır” denildi. Dernekten yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Maden Yönetmeliği'nin 115. Maddesinde yapılan değişiklikle zeytinlikler madencilik faaliyetine açılmaktadır. 3573 sayılı Zeytinciliği Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Yasa hükümlerine açıkça aykırı bu düzenleme yasaya, hukuka ve kamu yararına açıkça aykırıdır. Zeytinin ana vatanı Anadolu'dur. Topraklarımızda yetişen zeytinlerimiz ulusal varlığımız; ekonomik, doğal ve kültürel zenginliğimizdir. Ağaçlarımız bizim dilediğimiz şekilde kullanacağımız mal varlığımız değildir, gelecek kuşakların bize emanetidir.

ÇYDD olarak bu hukuksuzluğa ve çevre katliamına engel olmak için tüm olanaklarımızı kullanacağız. Öncelikle hukuka ve aykırı yönetmelik maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açacağız. Genel Merkez Hukuk Birimimiz konuyla ilgili çalışmalarına başlamıştır. Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz."