Dünya

Cumhuriyetçi ve Demokrat liderler resmî davet mektubu yolladı; İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi'nde konuşacak

Bu, Netanyahu'nun dördüncü konuşması olacak; kendisinden sonra ABD Kongresi'nde en çok konuşma yapan yabancı lideri Winston Churchill

01 Haziran 2024 08:29

T24 Dış Haberler

ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi liderleri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Kongre'nin ortak bir toplantısında konuşma yapmaya davet etti. Konuşma gerçekleşirse Netanyahu, ABD Kongresi'nde en çok hitap eden yabancı lider olacak. Netanyahu, ABD Kongresi'nde üç kez konuşma yapan Winston Churchill'i geçmiş olacak. 

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Demokrat Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Senato Cumhuriyetçi Lideri Mitch McConnell ve Temsilciler Meclisi Demokrat Lideri Hakeem Jeffries; İsrail Başbakanı Netanyahu'yu Kongre oturumunda konuşma yapmak için bir davet mektubu kaleme aldı. 

Mektupta, "Kalıcı ilişkimizi geliştirmek ve Amerika'nın İsrail ile dayanışmasını vurgulamak için sizi İsrail hükümetinin demokrasiyi savunma, terörle mücadele ve bölgede adil ve kalıcı bir barış tesis etme vizyonunu paylaşmaya davet ediyoruz" denildi. Ancak konuşma için bir tarih belirtilmedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson, Netanyahu'nun Gazze'deki savaşı ele alış biçimi nedeniyle Başkan Joe Biden yönetimiyle gerginliğin arttığı bir dönemde, İsrailli liderin yakında Kongre'nin ortak bir toplantısında konuşma yapacağını söylemişti. Mike Johnson, Demokrat liderler mektubu imzalasa da imzalamasa da Netanyahu'yu davet edeceğini söylemişti.

Churcill'i geçti

Yabancı liderlerin Kongre'nin ortak toplantılarına hitap etmeleri genellikle ABD'nin en yakın müttefikleri ya da dünyanın önde gelen isimleri için mümkün olabiliyor. Netanyahu, en son 2015 yılında olmak üzere, daha önce bu tür üç konuşma yaptı. Bu konuşma Netanyahu'yu Kongre'nin ortak toplantılarına dört kez hitap eden ilk yabancı lider yapacak. Netanyahu'dan sonra en çok konuşmayı üç defa ile Britanya Başbakanı Winston Churchill yapmış olacak. 

Kongre'ye hitap daveti, Biden'ın İsrail'in rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de ateşkes önerdiğini söylediği ve Hamas'ı yeni teklifi kabul etmeye çağırarak çatışmayı sona erdirmenin en iyi yolunun bu olduğunu söylediği gün duyuruldu.