Gündem

Cumhuriyet yazarı Kongar: AKP, şehir hastanelerini kamudan yandaş şirketlerine para aktarmanın bir paravanı olarak kullanıyor

"2020-2021 yıllarında şehir hastanelerinde de birbiriyle örtüşmeyen ve enflasyon oranlarının en az 4 kat üzerine çıkan maliyet artışları yapıldı"

23 Haziran 2022 11:14

Cumhuriyet yazarı Emre Kongar, iktidarın, "şehir hastanelerini, kamudan yandaş şirketlerine para aktarmanın bir paravanı olarak kullandığını" savundu. 

"Bu hastaneler aracılığıyla oligarşiye yapılan gelir ve servet aktarımı birçok farklı yolla gerçekleştiriliyor" diyen Kongar şu ifadeleri kullandı:

"Devletin tahsis ettiği arsalar üzerindeki inşaat maliyetleri abartılı... Hizmetler de özel şirketlere ihale ediliyor... Dolayısıyla bu hastaneler, hastalara 'müşteri' muamelesi yapılan bir sistemle işletiliyor.

Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, bu Şehir Hastaneleri projesindeki haksızlık ve yolsuzluklarla yakından ilgileniyor.

Örneğin, 2020-2021 yıllarında resmi dokümanlar üzerinden yaptığı çalışmaya göre, o sırada enflasyon yüzde 14’ler düzeyinde gösterilmesine rağmen 10 hastanenin inşaat maliyeti yüzde 65.6 artırılarak müteahhitlerin kamudan alacağı pay olağanüstü yükseltilmiş.

2020 yılı yatırım programında Samsun, Antalya, Aydın, Trabzon, Denizli, Ordu, Sakarya, Diyarbakır, Rize ve İstanbul’a (Sancaktepe) toplamda 10 bin 300 yataklı 10 şehir hastanesi yapılacak ve devletin kasasından 10 milyar 95 milyon lira çıkacaktı.

Ancak 2021 yılı yatırım programının açıklanmasıyla hesapların altüst olduğu ortaya çıktı. Yeni programda bu hastanelerin maliyeti 16 milyar 718 milyon lira olarak revize edildi.

Özetle 2020-2021 yıllarında şehir hastanelerinde de birbiriyle örtüşmeyen ve enflasyon oranlarının en az 4 kat üzerine çıkan maliyet artışları yapıldı."

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - 5 bakanlığın bütçesinden fazla: Şehir hastanelerini işleten 4 şirkete 33,7 milyar lira ödeme yapılacak