Gündem

Cumhuriyet yazarı Balbay: Seçim arifesinde iktidarın HDP’ye reddedilmesi zor öneriler getirmesi hiç de düşük olasılık değil

"Gelinen noktada iktidar, HDP’nin siyaseti bölmesi için her şeyi yapıyor"

13 Eylül 2022 10:59

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, "Bakmayın bugünkü siyaset yapma biçimine, seçim arifesinde iktidarın HDP’ye reddedilmesi zor öneriler getirmesi hiç de düşük olasılık değil." görüşünü savundu. 

Balbay yazısında, "2023 seçimleri öncesinde üzerinde en çok siyaset üretilen partilerin başında HDP geliyor. Siyaset sahnesinin görünen ve görünmeyen yüzünde en çok HDP var.  Yüzde 10 oyu garanti edip baraj sorunu olmayan, tabanına büyük ölçüde hâkim bir parti elbette siyaset mühendisliklerinin hedefinde olur. Ancak Cumhur İttifakı’nın iç barışımız açısından büyük önem taşıyan bir partiye böylesine 'Üzerinde her türlü oyun oynanabilir' muamelesi yapması son derece tehlikeli.  Gelinen noktada iktidar, HDP’nin siyaseti bölmesi için her şeyi yapıyor." düşüncesini dile getirdi.

Balbay şu ifadeleri kullandı: 

"HDP ne yapıyor? 10 Eylül’deki parti meclisi (PM) toplantısında Sancar’ın konuşması iki ittifak arasında denge kurup ayrı bir güç olmaya yönelikti. Sancar, “Bizi bakanlık pazarlığına indirgeyemezsiniz” sözüyle çıtayı yükseltti. HDP’nin PM toplantısında önümüzdeki dönem izlenecek siyasetin de konuşulduğu biliniyor.  Buradaki kritik soru da şu: HDP’nin izleyeceği siyaset nerede, kimler tarafından, nasıl belirleniyor? Bu siyasi hareketin fiilen Edirne, İmralı, Ankara, Diyarbakır ve Kandil olmak üzere beş sıklet merkezi var. 2019’daki yenilenen İstanbul seçimleri gösterdi ki iktidarın en kolay şekillendirebileceği sıklet merkezi İmralı.  Ancak orasının tüm yapıyı bir arada aynı yöne çekme gücü tartışmalı.  Bakmayın bugünkü siyaset yapma biçimine, seçim arifesinde iktidarın HDP’ye reddedilmesi zor öneriler getirmesi hiç de düşük olasılık değil. Belki de HDP yöneticileri son PM toplantısında kendi iç dengelerini nasıl sağlayacaklarını konuştular! Şu aşamada görünen şöyle özetlenebilir: Belediyeleri elinden alınmış, kapatma davası tepesinde Demokles’in kılıcı gibi sallandırılan bir partinin, üst yönetimi kontrol altına alınsa bile, taban bunu sallamaz!"