Gündem

Cumhuriyet tarihinin ilk kilisesi 8 Ekim'de açılıyor; Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait Susin: Çok heyecanlı, çok sevinçliyiz

03 Ekim 2023 20:30

Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin pazar günü açılacağını söyleyen Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait Susin, "Çok heyecanlıyız, çok mutluyuz, çok sevinçliyiz" dedi.

Süryani cemaatinin talebi üzerine yer tahsis edilmesinin ardından 2019'da temeli atılan Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi, 8 Ekim Pazar günü düzenlenecek törenle açılacak.

Yeşilköy'de Latin Katolik Mezarlığı'nın bulunduğu alanda inşa edilen kilisenin açılışına ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait Susin, kilisenin yapım sürecinin 10 yılı bulduğunu, bunun 7 yılının birtakım formalite ve prosedürlerle geçtiğini kaydetti.

AA'da yer alan habere göre, kilisenin temelinin 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle atıldığını söyleyen Susin, "19 Şubat'ta açılışını yapacaktık ama 6 Şubat'taki depremler bizi durdurdu. Çok büyük bir acıydı ülke için. Böyle bir ortamda açılış yapmamız söz konusu olamazdı. Sonrasında da araya ramazan, bayramlar girdi. Açılış pazar gününe kaldı. İnşallah pazar günü yine Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açılışını gerçekleştireceğiz. Tabii çok heyecanlıyız, çok mutluyuz, çok sevinçliyiz" diye konuştu.

"Telefonlarımız susmuyor"

Dünyadaki tüm Süryanilerin büyük bir heyecanla süreci takip ettiklerini ve açılışa gelmek isteyenler olduğunu kaydeden Susin, "Telefonlarımız susmuyor" dedi. 

Açılışta Patrikliğin bir temsilcisinin yanı sıra yurt içi ve dışından geniş bir katılımın olacağını söyleyen Susin, devlet erkanının da yer alacağı açılış sırasında kilisenin üst katına cemaati alacaklarını aktardı. Susin, kilisede aynı anda 750 kişinin oturarak ibadet edebileceğini anlattı.

İlk ayin, açılıştan sonraki pazar günü

Beyoğlu Tarlabaşı'ndaki kilise dışında kendi mülkiyetlerinde bir kilise olmadığını söyleyen Susin, cemaatin yoğunluğunun Yeşilköy'de olduğunu ve bu kilisenin ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayacağını kaydetti.

Susin, açılıştan sonraki pazar günü de ''kilisenin kutsaması'' olarak adlandırdıkları ilk ayinin yapılacağını ifade etti.

Yeşilköy'de Latin Katolik Mezarlığı'nın bulunduğu alanın boş bölümüne 5 katlı olarak projelendirilen kilisenin bir katı, ayin bittikten sonra cemaatin toplanacağı, vaftiz, taziye ve düğün gibi törenler ile toplantı ve konferansların yapılacağı kültür salonuna ayrıldı.

Giriş katında ayinlerin yapılacağı bölümün bulunduğu kilisede, metropolitlik yaşam alanı, misafir odaları ve otopark yer alıyor.