Ekonomi

Cumhuriyet tarihi boyunca yaşanılan ekonomik krizleri anlamak için; 'Türkiye’nin Ekonomik Krizleri' kitabı raflarda

06 Nisan 2019 01:12

Cumhuriyet tarihi boyunca yaşanılan ekonomik krizleri dünya ve Türkiye deneyimleri çerçevesinde incelemeyi ve ele almayı amaçlayan “Türkiye’nin Ekonomik Krizleri” kitabı çıktı. Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Prof. Dr. Sabri Burak Arzova, Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Doç. Dr. Ahmet Atakişi, Doç. Dr. Murat Batı, Doç. Dr. Zahide Ayyıldız Onaran, Dr. Öğr. Üyesi Burcu Şenalp, Dr. Öğr. Üyesi Bülent Günceler, Dr. Öğr. Üyesi Canan Dağıdır Çakan, Dr. Öğr. Üyesi Levent Özkan, Dr. Öğr. Üyesi Sonat Bayram, Dr. Öğr. Üyesi Turgay Münyas, Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Alkan, Dr. Emine Yöney, Dr. Hakan Özerol, Dr. Umut Erksan Şenalp ve  Ekonomist Mert Yılmaz tarafından kaleme alınan kitap Okan Üniversitesi Yayınları etiketi taşıyor.

Kitabın tanıtım metni şöyle:

“Ülkemizde dönen kriz ifadelerine ilişkin önceki dönemlerde çıkmış krizlerin çoğunun etkisinin hâlâ devam ettiği ve bu krizlerin nedenlerinin tam olarak neler olduğu ve tam olarak anlaşılmaması nedeniyle krizlerin tekrar ettiği görülmektedir. İşte tam da bu noktada bu kitap krizlerin nedenlerinin tam okunamaması nedeniyle yeni krizlere zemin hazırlamaktadır.

Globalleşen dünyada, ülkelerin ekonomik dinamikleri birbirlerini her açıdan etkilemektedir. Her ne kadar ülkelerin coğrafi sınırları olsa da ekonomik ilişkiler açısından bu sınırların bazı yasal düzenlemeler haricinde yok denecek kadar az olduğu söylenebilir. Dünya iktisadi sisteminin temel öbeğini oluşturan kapitalist sistemlerde komşudaki bir olumsuz etki bizim eve de er ya da geç uğramaktadır.

Bu nedenle herhangi bir ülkede meydana gelen bir kriz sinyali diğer ülkeleri teyakkuz pozisyonuna taşıyabilmektedir. İşte bu noktada başta ülkemiz olmak üzere cumhuriyet döneminden günümüze kadar krizleri anlamak, nedenlerini görmek hatta nedenleri doğmadan onları koklamak yeni krizlerle kaşı karşıya kalmamızı minimize edecektir.

Bu kitap, esasında geçmişten bir ders çıkarılsın diye tasarlandı... Fransız İhtilali’nin etkisi (esasında 1968 olaylarını kasteder) hakkında sorulan bir soruya Çin Başbakanı Zhou Enlai’nin “Bir şey söylemek için henüz çok erken” dediği rivayetini de kulak arkası etmeden geçmişte oluşan krizlerin etkisini hala ne kadar yaşadığımız hakkında da fikir vermektedir.  

Özellikle 2008 Küresel ekonomik krizin yaratmış olduğu tahribattan, dünya ekonomisi halen kurtulabilmiş değil. Amerika başta olmak üzere bütün Avrupa Birliği ülkeleri bu krizi halen atlatmış değillerdir. Bu krizlerden dolayısıyla Türkiye ekonomisi de çok yoğun etkilenmiştir. Elinizdeki bu kitap, Cumhuriyet tarihi boyunca yaşanılan ekonomik krizleri dünya ve Türkiye deneyimleri çerçevesinde incelemeyi ve ele almayı amaçlamıştır.”