T24
Cumhuriyet gazetesi davasında 5 yılın altında hapis cezasına mahkûm edilen ve mahkûmiyet kararı onanan eski yazar ve yöneticiler yeniden cezaevine girdi.
Eski Cumhuriyet çalışanları Kocaeli Adliyesi'nden Kanlıca Cezaevi'ne giderken
Eski Cumhuriyet çalışanları Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper Kocaeli Adalet Sarayı'nda cezaevi giriş işlemlerini yaptırdı. Daha sonra muayene için polis eşliğinde doktora gidildi.
İşlemlerin ardından eski Cumhuriyet çalışanları cezanın infazı için Kanlıca Cezaevi'ne gitti.
Eski Cumhuriyet çalışanlarına destek için CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve TİP'li milletvekili Barış Atay Kocaeli Adliyesi'ne geldi.
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhuriyet davası için "Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla açılmış bir davaydı. Şimdi de Yargıtay süreci beklenmeden infazlar gerçekleştiriliyor. AYM'den ve AİHM'den döneceğinden emin olabilirsiniz" dedi.
Kocaeli Adliyesi baro odasında veda fotoğrafı
Musa Kart'tan mesaj
Musa Kart cezaevine girmeden önceki mesajında, "İnanıyorum ki bu dava halkın vicdanında görülmeye devam edecek. Birkaç gündür iyi kalpli ve duyarlı insanlar yaşadıklarımızı özetliyor: Yumruk atan serbest, karikatürist ve gazeteciler cezaevinde... Gazetecilerin cezaevi kapılarında açıklama yapmadığı günlerde buluşmak umuduyla hoşça kalın" dedi.
Emre İper: Belli bir süre sonra görüşmek üzere
Emre İper sosyal medya hesabından yaptığı son paylaşımında, "Belli bir süre sonra görüşmek üzere Sevgiyle kalın....Kendinize iyi bakın..." ifadelerini kullandı.
Cezaevine girenler ne kadar süre hapis yatacak?
Bülent Utku: 1 yıl 7 ay 20 gün
Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör: 1 yıl 23 gün
Kadri Gürsel: 11 ay 27 gün (Tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurulduğunda cezaevinde kalmayacak)
Emre İper: 7 ay 14 gün
Davada beş yılın üzerinde hapis cezası alanların Yargıtay'daki incelemesi sürüyor
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi (İstinaf), Cumhuriyet gazetesi davasında verilen cezaları onamıştı. Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek” iddiasıyla yargılanan Akın Atalay hakkında “örgüte yardım” suçlamasından 7 yıl, 13 ay, 15 gün, Orhan Erinç hakkında 6 yıl 3 ay, Aydın Engin, Murat Sabuncu ve Ahmet Şık hakkında 7 yıl 6 ay, Kadri Gürsel hakkında 2 yıl 6 ay, Hikmet Çetinkaya hakkında 6 yıl 3 ay, Önder Çelik, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör, karikatürist Musa Kart hakkında 3 yıl 9’ar ay, muhasebe çalışanı Emre İper 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmişti. Nisan ayında kararını açıklayan mahkeme Akın Atalay’ın tahliyesine karar vermiş, Turhan Günay, Bülent Yener ve Günseli Özaltay hakkında da beraat kararı vermişti. Karara göre Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Emre İper, Hakan Kara, Kadri Gürsel ve Bülent Utku, tekrar cezaevine girecek.
Davada beş yılın üzerinde ağır hapis cezası alan isimlerin temyiz incelemesi ise Yargıtay'da yapılıyor. Hikmet Çetinkaya, Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin ve Ahmet Şık'ın temyiz dosyası incelemesinin Yargıtay’da sürüyor.
Cezaları 5 yıldan az olanların Yargıtay'a başvuru yapma hakkı bulunmuyor.
Karar bozulsa bile 5 yıldan az hapis cezaları infaz edilmiş olacak
Avukatlar Duygun Yarsuvat, Fikret İlkiz, Bahri Belen, Aynur Tuncel Yazgan, Tora Pekin ve Abbas Yalçın, onama kararının Ulusal Yargı Bilgi Ağı'na (UYAP) düşmesinin ardından mahkemeye infazı durdurma için dilekçe verdi. Dilekçede şu ifadeler yer aldı:
"Aynı suçtan hükümlü diğer sanıklarla ilgili mahkûmiyet hükmü Yargıtay incelemesindedir ve cezası 5 yıldan fazla olan sanıklar yönünden infaza başlanmayacaktır. Kararın bozulması halinde ise, bundan cezası 5 yıldan az olan müvekkillerimiz de yararlanacaktır. Ancak o zaman cezası 5 yıldan az olan müvekkillerimizin hapis cezaları infaz edilmiş olacaktır."