Gündem

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında konuşan İmamoğlu: Milli iradeyi hiçe saymak, çoğulcu bir siyaseti ortadan kaldırmak hevesi taşıyan bir avuç insan haddini bilecek, haddini!

"99 yıl önce çıktığımız yolculuğun, yeni ve umut dolu bir safhasındayız. Hep birlikte yeni bir başlangıcın aşamasındayız. Türkiye'nin kaderini, Cumhuriyet’in bu ülke için değerini bilen milyonlar belirleyecek. Sizler belirleyeceksiniz. Buradaki hanımefendiler, beyefendiler, sevgili gençler, hatta siz çocuklar; sizler belirleyeceksiniz"

29 Ekim 2022 20:16

T24 Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Üsküdar'daki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında "Milli iradeyi hiçe saymak, adil rekabete dayalı ve çoğulcu bir siyaseti ortadan kaldırmak hevesi taşıyan bir avuç insan, haddini bilecek haddini. 100’üncü yılda, her şey çok güzel olacak” dedi.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 99. yıl dönümü nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kutlamaları Üsküdar Meydanı'nda Anadolu Ateşi gösterileriyle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden gösterilerde sanatçı Selda Bağcan da sevilen eserlerini seslendirdi. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının açılış konuşmasını  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı.

İmamoğlu konuşmasında Türkiye'nin her ne kadar kötü yönetilse de ayakta kalmanın sebebinin cumhuriyetin sağlam temellerinde olduğunu söyledi. "Bir avuç insan haddini bilecek. Seçilmiş ya da atanmış olsun, hiçbir yönetici, kendisini bu ülkenin sahibi göremez." diyen İmamoğlu, "Görürse de Cumhuriyetin eşit yurttaşları gereğini yapar, yollar." dedi.

Canlı yayın:

İBB Başkanı İmamoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Balkanlar'dan Kafkaslara, Edirne'den Van'a, Sinop'tan Hatay'a memleketimle buluşmak ne güzel. 99. yılı kutlu olsun Cumhuriyetimizin. Muazzam bir akşam olacak. Bu akşamdan sonra geri sayıma başlıyoruz. 100. yılının geri sayımına başlıyoruz hep birlikte. 

Burada çok özel duygularla birlikteyiz. Bayramımızı kutlayacağız. Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük bayram dediği gündeyiz. Varlığımızı, birliğimizi, cumhuriyetimizi kutluyoruz. 99. yıl kutlu olsun. Cumhuriyet, her şeyden önce çok değerli bir fikirdir. Basit, sade ama çok güçlü bir fikirdir. İnancımız, yaşam biçimimiz, cinsiyetimiz ne olursa olsun hepimiz eşitiz, bu ülkenin onurlu vatandaşlarıyız. 

Bu ülkeyi kimin ve nasıl yöneteceğine hep birlikte biz karar veririz. Cumhuriyet, 85 milyonluk bu eşsiz ve güzel cennet vatanın varlık sebebidir. Cumhuriyetin önemini anlamayanlar ve ana fikrini benimsemeyenler her dönemde oldu. İnsanlarını eşit görmeyenler, başka insanlara hükmetmeye hakkı olduğunu zannedenler, milletin iradesini görmezden gelenler hatta iradeyi gasp etmek isteyenler, imtiyazlarını kaybetmek istemeyenler, ayrıcalıklı olmak isteyenler, Cumhuriyet'e karşı kör bir şekilde sürekli direndiler. 

Anadolu Ateşi, Anadolu ezgileriyle gösteri düzenledi

O direnç şekil değiştirerek, kendini gizlemeye çalışarak bugün de devam ediyor. Cumhuriyet'in ilke ve değerlerini sindirememiş, kazanımlarının kıymetini bilmeyen bir anlayış bu ülkeye huzur ve mutluluk getiremez, bu ülkeyi geleceğe taşıyamaz, bu gençlere hizmet edemez. 

Cumhuriyeti büyütüyoruz, büyütmeye devam edeceğiz. Bu ülkede cumhuriyet ve demokrasi fikri 100 yıl önce girdi. Kimse o fikri yok edemez, edemeyecek. Ne denli algı, tezgah yaparsa yapsınlar. Atatürk ve mücadele arkadaşları toplumun refahını kaldırmak için de adım attılar. 

Selda Bağcan sahne aldı

Son yıllarda ne kadar aşağı doğru çekilirse çekilsin, ülkemiz ne yazık ki sıkıntılı hallere düşürülürse düşürülsün, kötü yönetilirse yönetilsin, ayakta kalabildiysek o güçlü cumhuriyet temelleri sayesindedir.

Hedefimiz belli. Cumhuriyetin ilke ve değerleri üzerinde yükselen demokratik ve güçlü bir devlet olacağız. Hep birlikte yeni bir başlangıcın aşamasındayız. Türkiye'nin kaderini sizler belirleyeceksiniz.

Bir avuç insan haddini bilecek. Seçilmiş ya da atanmış olsun, hiçbir yönetici, kendisini bu ülkenin sahibi göremez. Cumhuriyetin eşit yurttaşları gereğini yapar, yollar. Bizler bu ülkenin sahibi olduğunu bilen 85 milyon Türkiye'nin evlatlarıyız. 

Havai fişek renkli görüntüler oluşturdu

Yasak ve baskılardan nasıl kurtulacağımız hep birlikte çok iyi biliyoruz. Yapacağımız şey çok basit. Kol kola yürek yüreğe ileri yürüyeceğiz. Hep birlikte ve hep ileri yürüyeceğiz, asla geri dönmeyeceğiz. Bağımsızlığımızı böyle koruduk, Kurtuluş Savaşı'nı böyle kazandık.

Her zaman haykırdık, Tam Bağımsız Türkiye dedik. Cumhuriyet'i böyle kurduk, hep birlikte yaşatacağız. 

Cumhuriyetimizin güçlü bir demokrasiyle tam ve gerçek bir adaletle hep birlikte taçlandıracağız, yolumuz açık oldu. Az kaldı, millet ne derse o olacak. 100. yılda her şey çok güzel olacak. 

İBB Başkanı İmamoğlu ve Dilek İmamoğlu, kutlamaları takip etti