Gündem

Cumhurbaşkanlığı'na torba yasayla imar yetkileri

2/B arazilerinin satışında da süre bir kez daha uzatıldı

26 Haziran 2019 07:09

AKP, Meclis’e imar yasalarında kapsamlı değişiklikler yapan “torba öneri” sundu. Öneri ile cumhurbaşkanına sorunlu taşınmazların belirlenmesinde geniş yetki verildi. Bu alanlarda her türlü yetki de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olacak. Ruhsatsız sera yapılabilecek. Metruk yapılar ile yıkılmak üzere olan binalarda sahiplerine 30 gün süre verilecek. Sahipleri yıkmazsa belediye ve valilik yıkacak. Masrafın yüzde 20 fazlası bina sahibinden alınacak. Çöken, kayan, heyelan, yangın olan bölgelerde dönüşüm için hak sahiplerinin muvafakati aranmayacak, bakanlık resen harekete geçecek. 2/B arazilerinin satışında da süre bir kez daha uzatıldı. Hazine’ye ait tarım arazilerinin satışında süresi içinde başvuru yapmayanların başvuru ve bedeli ödeme süresi 16 Aralık 2019 olarak belirlendi.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre AKP’nin Meclis’e sunduğu tam ismi “Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olan “torba öneride” yer alan düzenlemeler şöyle:

Tarımsal amaçlı seralar, entegre tesis niteliğinde olmamak ve ilgili il tarım ve orman müdürlüğünden uygun görüş alınmak koşuluyla yapı ruhsatı olmadan yapılabilecek.

Yapılaşma olmayan parseller zemini geçirimli malzeme ile kaplanarak ve gerekli işaretlemeler yapılarak açık otopark yapılabilecek.

Alan, sınır, hisse düzeltimi yapılamaması nedeniyle zamanla sicili ile zemini uyumsuz hale gelen, imar uygulama hatalarının varlığı tespit edilmesine karşın bu hataların düzeltilemediği, zamanla farklı nedenlerle fiili kullanıcısı ile maliki farklılaşmış olan parseller, davalar ile çözümü olanaklı olmayan taşınmazların sınır ve koordinatları bakanlığın önerisi ile cumhurbaşkanınca belirlenecek.

Belediye sınırları içerisinde yer alan ve imar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazine’ye ait tarım arazilerinin satışında başvuru süresi uzatılacak.

Kamu taşınmazları üzerine yapılacak kamping ve günübirlik turizm tesisleri için kesin tahsis süresi toplam 20 yıl olarak düzenlendi.

Kentsel dönüşüm için belediyelere devredilen taşınmazlar üzerindeki yapılara, Cumhurbaşkanınca kentsel dönüşüm ve gelişim alanı kararının alındığı tarihten itibaren ecrimisil tahakkuk ettirilemeyecek. Tahsil edilenler de iade edilecek.