Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun: DEAŞ'lılar bize ihale edilmedi

ABD Başkanı Donald Trump, "Türkiye, Avrupa’nın dönmesine izin vermediği IŞİD’lileri devralmak zorunda" demişti

14 Ekim 2019 09:59

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriye'de cezaevlerinde tutulan IŞİD militanları ve ailelerinin durumu hakkında konuşan Altun, "Bu teröristlerin Türkiye'ye ihale edilmesi gibi bir durum söz konusu değil" dedi. 

Hürriyet'ten İpek Özbey'in sorularını yanıtlayan Altun, Türkiye'nin harekât bölgesi sınırları içinde IŞİD cezaevleri bulunmadığını ve bu sebeple güvenli bölgenin dışında kalan IŞİD militanlarının 'bugünün konusu' olmadığını söyledi. Altun, Türkiye'nin sorumluluk üstlenip üstlenmeyeceği sorusuna "Bu teröristlerin Türkiye'ye ihale edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir" yanıtını verdi.

Altun'un açıklaması şöyle:

"Bu teröristlerin Türkiye'ye ihale edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bizim harekât bölgemizin sınırları bellidir. İlk aşamada 30 kilometre derinliğe ineceğimizi ifade ettik. Sürekli konuşulan büyük hapishane ve gözetim merkezleri bu alanın dışında kalıyor.Öte yandan hem sınırlarımızın içinde hem de Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekât bölgelerinde binlerce DEAŞ teröristi demir parmaklıkların arkasında tutuluyor. Bunlara ek olarak deradikalizasyon merkezleri var. Barış Pınarı sahasında DEAŞ'lı terörist varsa bunları salıverecek hâlimiz yok. Diğer teröristlere nasıl muamele edeceksek onlara da aynı şekilde muamele edeceğiz. Ancak güvenli bölgenin dışında kalan bölgelerdeki teröristler bugünün konusu değil."

ABD Başkanı Donald Trump, asker çekme kararını açıkladıktan sonra bölgede tutulan IŞİD militanlarının sorumluluğunun Türkiye'de olduğunu söylemişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün "Suriye'de bulunan DEAŞ'lılar konusunda her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazırız" demişti. Dışişleri Bakanlığı da daha önce konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "DEAŞ unsurlarının ve kamplarda bulunan ailelerinin gözetimini üstleneceğiz" ifadelerine yer vermişti.