Gündem

Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin basın özgürlüğü açıklamasına tepki

"Basın özgürlüğünün arkasına saklanmayı bırakmaya teşvike devam edeceğiz"

03 Mayıs 2019 15:04

Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçiliği'nin 'Türkiye'de basın özgürlüğü' açıklamasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada "ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinin görev yaptığı ülkeyle ilgili temelsiz çağrılarda bulunmasını esefle karşılıyoruz. İfade özgürlüğü Anayasal haktır. Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü toplumumuzun temel taşlarıdır" ifadeleri kullanıldı.

TIKLAYIN - Ankara'daki ABD Büyükelçiliği'nden Dünya Basın Özgürlüğü günü için afiş: "Basının özgür olduğu yerde her şey güvence altındadır"

Cumhurbaşkanlığı da tepki gösterdi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "ABD'yi basın özgürlüğünün arkasına saklanmayı bırakmaya teşvike devam edeceğiz" dedi.

Altun, ABD Büyükelçiliği'nin bu sabah yaptığı "Türkiye’yi ifade özgürlüğüne, adil yargılanma güvencesine ve yargı bağımsızlığına saygı göstermeye, bunları teminat altına almaya çağırmayı sürdüreceğiz" açıklamasına tepki gösterdi.

Twitter hesabından İngilizce paylaşım yapan Altun, "ABD'yi basın özgürlüğünün arkasına saklanmayı bırakmaya çağırıyoruz. Washington, aşırı yoksulluk ve ırk ayrımcılığı gibi sorunlara odaklanmalı" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

ABD'nin Ankara'da bulunan Türkiye Büyükelçiliği'ne 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü gerekçesiyle bir pankart asılmıştı. Pankartın üzerinde 3. ABD Başkanı Thomas Jefferson'ın "Basının özgür olduğu ve yazılanları herkesin okuyabildiği yerde, her şey güvence altındadır" sözleri yer almıştı.

ABD Türkiye Büyükelçiliği afişin asılmasının ardından resmi Twitter hesabı üzerinden Türkiye'nin Sınır Tanımayan Gazeteciler'in Dünya Basın Özgürlüğü Endeksine göre 180 ülke arasında 159.'uncu sırada olduğunu hatırlatmıştı.

Büyükelçiliğin yaptığı bir başka paylaşımda, "Türkiye’yi ifade özgürlüğüne, adil yargılanma güvencesine ve yargı bağımsızlığına saygı göstermeye, bunları teminat altına almaya çağırmayı sürdüreceğiz" ifadeleri yer almıştı.