Seçim 2023

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı'ndan Kılıçdaroğlu'nun 300 milyar dolar vaadi hakkında yorum: Gerçekçi bulmuyorum

Aşan, seçim sonrasında döviz kurlarında yükseliş öngörmüyor

30 Nisan 2023 13:00

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimi kazanması halinde ülkeye 300 milyar dolar yatırım getireceği sözünü gerçekçi bulmadığını ifade etti.

Independent Türkçe'den Gökçen Tuncer'e konuşan Aşan, 300 milyar dolar yatırım için "Açık söyleyeceğim çok gerçekçi bulmuyorum" dedi ve ekledi:

"300 milyarı yarın getirmek mümkün değil. Önce bir 5 yıldı, sonra 10 yıl olmuştu. Bu da yılda 30 milyar dolar eder. Bu da önümüzdeki 10 yıl için çok gerçekçi durmuyor"

Küresel koşulları neden olarak gösterdi

Dünyanın gayrisafi hasılasının büyüdüğünü ancak dünya ticaretinin gayrisafi hasıladan daha az büyüdüğünü hatırlatan Göksel Aşan, "Ülkeler, biraz daha içe kapanma eğilimindeler. Bunda pandemi sonrası süreç de Çin meselesi de etkili. O nedenle orası çok hızlı gelişecek, büyüyecek bir alan gibi görünmüyor" değerlendirmesini yaptı.

Göksel Aşan, Kemal Kılıçdaroğlu'nun 22 Nisan'da paylaştığı tweette "2022'de Vietnam 27,2 Milyar dolar direkt yatırım çekti. Vietnam’ın gayrisafi hasılası 410 milyar dolar. Çektiği yatırım, hasılanın yüzde 6,6'sı. Aynı oranı bize uygula, yılda yaklaşık 60 milyar eder. Beş senede 300 milyar" diyerek Vietnam'ı örnek göstermesine de karşı çıkıyor.

Aşan, "Eğer bu işi gayrisafi milli hasılaya oranlayıp ona göre bulursanız, o zaman Çin'in her yıl 1,5 trilyon dolar yabancı sermaye alması lazım" görüşünü dile getirdi. 

Döviz kurlarında yükseliş öngörüsü yok 

Yabancı finans kuruluşlarının yayınladıkları raporlarda yer alan "seçim sonrası dolar/TL'de yükseliş görülebilir" tahminlerini sorduğumuz Aşan, "Onlar ne yapıyorsa bilmiyorum ama bizim öyle bir öngörümüz yok" yanıtını verdi.