Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Orta Vadeli Program'da kamuda tasarruf ve verimlilik önceliğimiz

Yılmaz, 2014'te hazırlanan Eylem Planı'nın, OVP ve Kalkınma Planı'nda ana gövdeyi oluşturacağını belirtti

31 Temmuz 2023 08:46

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eylülde açıklanacak Orta Vadeli Program (OVP) ve ekimde paylaşılacak 12. Kalkınma Planı’nın da temelinde, "tasarruf" ve "verimlilik" kavramlarına vurgu yapılacağını belirtti. Yılmaz, "Kamuda tasarruf ve verimlilik önceliğimiz" dedi.

Yılmaz, Dünya gazetesine konuştu. “Yapısal reformlarla öngörülebilirliği ve şeffaflığı sağlayacağız” diyen Yılmaz, 12. Kalkınma Planı ve OVP'de 2014'te hazırlanan 25 madde ve 1350 eylemden oluşan Eylem Planı’nın ana gövdeyi oluşturacağını da anlattı.

12.Kalkınma Planı ve OVP çalışmalarının hızla ilerlediğine dikkati çeken Yılmaz, “Eylül'de paylaşacağımız OVP’nin de, ekimde açıklayacağımız 12. Kalkınma Planı’nın da temelini, ‘tasarruf ’ ve ‘verimlilik’ oluşturacak. Kamuda tasarruf ve verimlilik önceliğimiz olacak” ifadelerini kullandı.

"Sonuçlar, şeffaf şekilde paylaşılacak"

Konuşmasında tasarruf ve verimlilik vurgusu yapan Yılmaz, ücretler gibi kanunla belirlenmiş alanlar dışındaki tüm alanlarda “tasarruf kültürü” oluşturacaklarını kaydetti.

Yılmaz, “Tasarruf demek, verimlilik demektir. Birçok alanda verimsizlik var. Bu kaynakların etkin kullanılmaması anlamına da geliyor. Üretirken de tüketirken de verimlilik ve tasarruf bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor. Bu nedenle verimlilik ve tasarruf temelli planlar ve programlar hazırlayacağız ve bunların uygulamalarını da denetleyeceğiz. Sonuçları ve gerçekleşmeleri de şeffaf şekilde paylaşacağız” diye konuştu.

2014 Eylem Planı ana gövdeyi oluşturacak

Yılmaz, “12. Kalkınma Planı ve OVP’de, 2014'te hazırladığımız 25 madde ve bin 350 eylemden oluşan Eylem Planı ana gövdeyi oluşturacak. O eylemleri hayata geçirmeyi çok istemiştik ama sonrasında yaşadığımız darbe, sel, deprem, komşularda savaş gibi olaylar bizi engellemişti. Şimdi o eylemleri günümüze uyarlayarak hayata geçirmeye kararlıyız. Yapısal reformlarla öngörülebilirliği ve şeffaflığı sağlayacağız” dedi. 

Serbest piyasa kuralları için de ekonominin rekabet gücünü ve verimliliğini artırmaya dönük adımlara kararlılıkla devam edeceklerinin altını çizen Yılmaz, “İstikrar ve güven içinde büyümek, istihdamı artırmak, büyümenin nimetlerini adaletle paylaşmak, her zaman olduğu gibi temel amacımız. Teknolojik atılımlarımızı devam ettirecek, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerle ihracat ve turizm gelirlerimizi artıracağız” bilgisini de verdi.

"Tutarlı politika setleriyle zorlukları aşacağız"

Yılmaz, mali disiplin ve kamuda tasarruf anlayışı içinde hareket edileceğini, mali imkanların ise nitelikli yatırımlar için kullanılacağını belirterek, “İlgili taraflarla istişare içinde ortak akılla hareket edecek, STK'ların, iş dünyasının, akademinin ve sektörlerdeki diğer paydaşların da katkı vereceği şekilde, hızlı ve etkin çalışma imkanlarından da en üst düzeyde yararlanarak yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Dünya ekonomilerinin çeşitli meydan okumalarla karşı karşıya olduğu, zorluklar kadar fırsatların da ortaya çıktığı bir dönemde olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

“Tutarlı politikalar setiyle zorlukları aşacak, fırsatları ülkemizin menfaatleri doğrultusunda değerlendireceğiz. Seçim beyannamemizde ortaya konan politikaları ve vaatleri plan, program ve eylem planları ile belli bir takvim dahilinde hayata geçirecek, bir yandan yaşadığımız depremlerin yaralarını sararken diğer yandan temel sorun olarak gördüğümüz enflasyonla mücadele konusunda etkin ve kararlı adımlar atacağız.”