Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Basın Özgürlüğü Endeksi’ni “ideolojik” buldu

"Böyle bir cevap Türkiye’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ndeki yerini isabetle yansıttıyor"

19 Nisan 2024 11:32

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, gazeteci Sinan Aygül’ün saldırıya uğramasını ve Türkiye’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ndeki yerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sordu. Çandar’ın soru önergesini 10 ay sonra yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda, “demokratik yönetimleri sorgulanan” ülkelerin gerisinde kalmasının objektif veri olmadığını söyleyerek, “Bu endeksler, basın özgürlüğü kavramını ideolojik olarak ele almakta, ülkelerin içinde bulundukları özgün koşulları göz ardı etmektedir” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın yanıtını “gazetecilere saldırıları mazur gösterici” bulan Çandar, “Böyle bir cevabın aslında Türkiye’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ndeki yerini isabetle yansıttığını” ifade etti.

Tatvan Belediyesindeki yolsuzluk iddialarını gündeme getiren gazeteci Sinan Aygül, 17 Haziran 2023 tarihinde Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin resmi koruması olan polis memuru ve belediye görevlileri tarafından saldırıya uğramış, Aygül’e yönelik saldırı dış basında da yankı bulmuştu.

İçişleri Bakanlığı saldırıyı “kavga” olarak görmüştü

Gazeteci Aygül’e yönelik saldırıyı Meclis gündemine taşıyan Çandar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın yanı sıra, İçişleri Bakanı’na da konuyla ilgili soru önergesi sunmuş, İçişleri Bakanlığı, Çandar’a 5 ay sonra verdiği yanıtta, Sinan Aygül’e yönelik saldırıyı “kavga” olarak nitelemişti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Basın Özgürlüğü Endeksi objektif verilere dayanmıyor

Çandar’ın Gazeteci Sinan Aygül’ün saldırıya uğramasına ilişkin soru önergesine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın verdiği soru önergesinde, aynı zamanda Türkiye’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ndeki yerini sordu. Yılmaz, endeksin basın özgürlüğü kavramını ideolojik olarak ele aldığını belirtti.

Endekse göre Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda, insan hakları uygulamaları sorgulanan pek çok ülkenin gerisinde kalmasının objektif değerlendirme olmadığını öne süren Yılmaz, yanıtında şunları kaydetti:

“Merkezleri batılı ülkelerde bulunan, ifade ve basın özgürlüğüne ilişkin faaliyet gösteren uluslararası sivil toplum kuruluşları, tüm ülkelerin basın ve ifade özgürlüğü alanındaki konumlarına ilişkin birtakım değerlendirmeler yapmaktadır. Söz konusu kuruluşlar tarafından hazırlanan bu endeksler, basın özgürlüğü kavramını ideolojik olarak ele almakta ve metodolojik sorunlar barındırmakta olup, ülkelerin içinde bulundukları özgün koşulları (toplumsal, kültürel ve siyasal değerler vs.) göz ardı etmektedir. Bahse konu endekslerde halen karışıklık, savaş yaşanan; demokratik yönetimleri ve insan hakları uygulamaları sorgulanan, basın yönünden oldukça geride pek çok ülkenin sıralamada Türkiye'nin önünde yer alması, endekslerin objektif verilere dayanmadığının açık bir göstergesidir.

Diğer taraftan, AB'ye aday ülkeler için bir tür yol haritası niteliği taşıyan ve üyelik için alınması gereken önlemleri içeren Katılım Ortaklık Belgesi kapsamında reformlar gerçekleştirilmektedir. ‘Siyasi Kriterler’ ana başlığı altında basın ve ifade özgürlüğü alanında kapsamlı değişiklikler yapılmıştır. Ulusal mevzuatın AB müktesebatıyla uyumlulaştırılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.”


TIKLAYIN - Saldırıya uğrayan gazeteci Sinan Aygül'e, saldırganlara hakaret ettiği gerekçesiyle hapis cezası verildi

TIKLAYIN - Tatvan Belediye Başkanı’nın korumalarının saldırısına uğramıştı: Gazeteci Sinan Aygül davasında iddianame hazırlandı