Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan gazetecileri fişleyen SETA Raporu sorusuna tek paragraflık yanıt

12 Aralık 2019 22:27

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in SETA Vakfı’nın “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı raporu ile ilgili soru önergesini yanıtladı.

Oktay bir paragraflık cevabında, “Siyaset Ekonomi Toplum Araştırmaları Vakfı, Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 20.12.2005 tarihli ve E.2005/390, K.2005/360 sayılı kararı gereği Vakıflar Genel Müdürlüğü merkezi siciline tescil edilerek, kuruluşu 08.02.2006 tarihli, 26074 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilmiştir. Vergi muafiyeti bulunan vakıf halen Ankara ilinde faaliyetine devam etmektedir” dedi.

Cevabı değerlendiren Kılıç-Koçyiğit ise, “yasama organın denetim yetkisini ciddiye almayan, yazılı sorularla hiçbir ilgisi olmayan, baştan savma bir cevapla tüm sorularım yanıtsız bırakılmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Kılıç-Koçyiğit’in soruları şunlardı:

* SETA Vakfı’nın “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı raporunda 7 uluslararası medya kuruluşu ve bu kuruluşlarda görev yapan gazeteciler ile ilgili neden böyle bir çalışma yapılmıştır? SETA Vakfı’ndan bu raporun hazırlamasını kim veya kimler istemiştir?

* Hiçbir akademik araştırma ve incelemeye dayanmayan internet ortamında paylaşılanlar üzerinden hazırlanan raporun amacı nedir? Bu rapor neye ve kime hizmet etmektedir?

* Raporda uluslararası medya için çalışan gazetecilerin isimleri, özgeçmişleri, haberleri, sosyal medya paylaşımlarını ve görsellerine yer verilmesinin nedeni nedir?  Gazetecilerin basın ve kişisel özgürlüklerine yönelik hazırlanan bu rapor ile ilgili bir girişimde bulunacak mısınız?

* Muhalif gazetecileri hedef gösteren SETA gibi kuruluşlar hakkında soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?  Bu tür fişleme ve hedef gösterici belgelerin hazırlanmaması ve yayınlanmaması için ne gibi önlemler alacaksınız?

* Raporda adı geçen gazetecilerin başına gelebilecek herhangi bir olumsuz hadisenin sorumlusu kim veya kimler olacaktır? Gazetecilerin maruz kalacağı herhangi bir olumsuz durumda sorumluluğu üzerinize alacak mısınız?

* Söz konusu raporda HDP’li milletvekillerinin kamuoyunu doğru bilgilendirmediği ve güvenilir haber kaynağı olmamakla suçlamıştır. HDP Milletvekillerinin güvenilir olmadığına ilişkin ithamın somut dayanağı var mıdır? Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin milletvekillerinin “güvensizlikle” itham edilmesiyle ilgili bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?"

SETA raporu

SETA Vakfı, “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” adlı raporunda, Türkiye’de çalışan uluslararası medya temsilcilerini sosyal medya hesapları ile birlikte açıklayarak hedef göstermişti.

İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker imzalı 196 sayfalık raporda, BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkçe, Independent Türkiye ve CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu) çalışanlarının tamamının özgeçmişleri, sosyal medya etkileşimleri ve daha önce çalıştıkları kurumlar listelenmişti.

Raporda Raporda, gazetecilerin Twitter hesaplarından retweet yaptıkları paylaşımlara da yer verilirken T24, BirGün, bianet, Evrensel, Cumhuriyet, Diken, DW Türkçe ve Sınır Tanımayan Gazeteciler “hükümet karşıtı söylemleriyle ön plana çıkan mecraların haberlerine yer veren kuruluşlar” şeklinde nitelendirilmişti.

Basın ve ifade özgürlüğü kuruluşları raporu “fişleme yapmakla” suçlamıştı.