Dünya

Cumhurbaşkanı, kendisine 'kara büyü yaptığı' iddiasıyla Enerji Bakanı hakkında tutuklama kararı aldırdı

28 Haziran 2024 10:15

T24 Dış Haberler

Maldivler'in en etkili politikacılarından birinin, Cumhurbaşkanı Muhammed Muizzu'ya kara büyü yaptığı gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi.

Çevre, İklim Değişikliği ve Enerji Bakanı Fathima Şemnaz Ali Saleem, başkent Male'de iki kişiyle birlikte tutuklandı.

Yerel basında çıkan haberlere göre bakan, Kasım 2023'te göreve gelen cumhuriyetin lideri Muizzu'ya karşı bir büyü ritüeli gerçekleştirdi.

Soruşturma tamamlanana kadar bir hafta gözaltında tutuldu ancak polis kara büyü iddialarını doğrulamadı. 

Polis memurlarının Şemnaz'ın evine baskın düzenlediği ve bir ritüel için kullanılmış olabileceğinin iddia edildiği çeşitli eşyalarına el koyulduğu açıklandı. 

Ülkede hindistan cevizi genellikle ritüellerde kullanılıyor ve üzerine büyüler yazılıyor, ancak bakanın konutundan henüz neyin alındığı açıklanmadı. 

Şemnaz'ın bakanlık görevi, Maldivler'in iklim felaketinin ön saflarında yer alması nedeniyle Kabine'deki en önemli görevlerden biri.

BM çevre uzmanları, yükselen deniz seviyelerinin ülkeyi yüzyılın sonuna doğru neredeyse yaşanmaz hale getirebileceği konusunda uyardı. 

'Fandita' veya 'sihuru' olarak bilinen kara büyü, İslam hukukuna göre 6 ay hapis cezası gerektiren ciddi bir suç olarak görülüyor ve halen Maldivler'de yaygın bir inanış.

Takımadalardaki insanlar, insanlara iyilik getirmesi amacıyla veya düşmanlarına zarar vermek için geleneksel törenler düzenliyor. 

2016 yılında, 2013-2018 yılları arasında Maldivler'in başkanlığını yapan Abdulla Yameen Abdul Gayoom'un rakiplerini sabote etmek için 'kara büyü' kullandığı iddia edilmişti.

Seçimler sırasında Gayoom'un yardımcılarının, Mali'nin başkentindeki mezarlık gibi önemli yerlere ritüeller eşliğinde hindistan cevizi ve yumurta gömdüğü iddia edildi. 

Polis tarafından bulunan meyvenin "siyasete karıştığı" ve o dönemde büyük çekişme yaşanan seçimlerde hile yapıldığı iddia edildi.