Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ile görüştü: Savunma sanayiinde atacağımız ortak adımlar var

"Slovenya'daki en önemli altyapı projelerinde, Türk müteahhit firmalarının yer almasından memnuniyet duyuyoruz"

10 Ağustos 2022 19:50

Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, imzalanan anlaşmalar sonrası ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi ayrıntılı şekilde ele aldık. İki NATO müttefiki olarak, özellikle savunma sanayisi alanında atacağımız pek çok ortak adım olduğu kanaatindeyim" dedi. 

"Bu sene Türkiye ile Slovenya arasındaki diplomatik ilişkilerinin tesisinin 30. yıldönümünü kutluyoruz. Bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi ayrıntılı şekilde ele aldık.

İş birliğimizin; ekonomi, ticaret, sanayi, bilim, teknoloji, ulaştırma başta olmak üzere hemen her alanda gelişmesinden dolayı duyduğumuz memnuniyeti ifade ettik. İki Başbakan sıfatıyla, 11 yıl önce imzaladığımız stratejik ortaklık anlaşması, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde çarpan etkisi yaptı. İkili ticaret hacmimiz, geçen sene yaklaşık 2,3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Gerçek potansiyelimizi hala yansıtmayan bu rakamı daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde ülkemizde düzenleyeceğimiz Türkiye-Slovenya Karma Ekonomi Komisyonu'nun 9. toplantısı bu bakımdan çok faydalı olacaktır. 

İki NATO müttekifi olarak, özellikle savunma sanayii alanında atacağımız pek çok ortak adım olduğu kanaatindeyim. Slovenya'daki en önemli altyapı projelerinden 'Karavanke Tüneli' ve 'Koper-Divaca Demiryolu' inşaatında, Türk müteahhit firmalarının yer almasından memnuniyet duyuyoruz. Şirketlerimizin karşılıklı olarak yatırımlarını artırmasını teşvik ediyoruz. 

Sayın Pahor ile Ukrayna ve Balkanlar'daki gelişmeler başta olmak üzere; bölgesel ve küresel meselelere ilişkin görüştük. Türkiye ile Slovenya arasındaki dostane ilişkiler ve işbirliği, bölgesel barışa ve istikrara büyük katkı sağlıyor. Dostluk, müttefiklik ve stratejik ortaklık temelinde gelişen dayanışmamızın önümüzdeki dönemde Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne (AB) katılım süreci dahil her alanda daha da güçleneceğine inanıyorum. 

Sayın Pahor, görev süresi boyunca Cumhurbaşkanı olarak, toplumun tüm kesimlerini kucaklayan samimi bir tutum sergiledi. Lübliyana Camii ve İslam Kültür Merkezi'nin, 2020 yılında faaliyete geçmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Değerli dostumun camiyi ve kültür merkezini ziyaret etmesi, Müslümanların dini bayramlarında tebrik mesajı paylaşması ve anma etkinliklerine katılması örnek bir tutumdur." 

TIKLAYIN: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor'u resmi törenle karşıladı