Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanı "15 Temmuz" vakfının yöneticiliğine atandı

Toplanan yardımların, 2 yıl önce kurulan vakfın hesabına hâla aktarılmadığı belirtildi

27 Aralık 2019 09:11

15 Temmuz’un ardından toplanan 309 milyon TL tutarındaki bağışların değerlendirileceği vakfa cumhurbaşkanı başdanışmanı ve eski AKP milletvekili İsrafil Kışla, yönetici olarak atandı. 24 Aralık 2017’de kurulan vakfa, 2 yıl 2 gün sonra atama yapılması da dikkat çekti.  

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan kampanya kapsamında toplanan 309 milyon TL tutarındaki bağışın akıbeti tartışma yaratmıştı. Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı adında kurulan vakfın adresi ve yöneticilerinin belli olmaması, akılları karıştırmıştı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararıyla söz konusu vakfın yöneticileri de belli oldu. Buna göre vakfın yönetim kurulu AKP’ye yakın bazı isimlerden oluştu. 24. dönem AKP Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, vakfın yöneticileri arasında yer aldı. Kışla’nın yanı sıra vakıfta bazı şehit yakınları da bulunuyor.  

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, aylar sonra vakfa atama yapılmış olmasının bu konuda CHP’nin ne kadar haklı olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Özel, “Şehit yakınları ve gazilerle ilgili, tüm toplumun siyaset üstü görmesi gereken bir vakfa, yapılan atamalar arasında halen cumhurbaşkanı başdanışmanı olarak görev yapan bir eski AKP milletvekilinin atanıyor olmasını, doğru bulmuyoruz” dedi.

"Toplanan yardım paraları hala vakfın hesabına aktarılmadı"

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise “Yönetimde 2 şehit ailesi var. Bunun dışında yönetime atanan medya yöneticileri, siyasiler ve STK yöneticilerinin 15 Temmuz şehitleriyle ne ilgisi, ne ilişkisi var? Toplanan yardım paralarını, hacizlerle, yoklukla mücadele eden şehit ailelerine dağıtacak mısınız” sözleriyle tepki gösterdi.  Özkoç, 2 yıldır ne vakfın, ne yönetimin ne de paranın ortada olduğunu belirterek “Toplanan yardım paraları, vakfın hesabına dahi hâlâ aktarılmadı” değerlendirmesini yaptı.