Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan F-16 açıklaması: ABD bizi farklı yollara sevk etmesin

"SDG konusunda maalesef ABD'nin attığı yanlış adımlar devam ediyor"

09 Eylül 2022 14:50

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile F-16 alımı konusunda yaşanan sorunlara ilişkin "Temenni ediyorum ki bu ilişkide Amerika bizi farklı yollara sevk etmesin. Kastım, dünyada savaş uçaklarını satan yer sadece Amerika değil"  dedi. ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG),  ile Türkiye-Suriye-Irak sınırında gerçekleştirdiği ortak tatbikata  da tepki gösteren Erdoğan "SDG konusunda maalesef Amerika'nın bugüne kadar attığı yanlış adımlar devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma namazı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

IŞİD'in üst düzey yöneticisi "Abu Zeyd/Üstad Zeyd" kod adlı Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai'nin Türkiye'de yakalanması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Bu zat DEAŞ'ta üst düzey yönetici olduğu ABD tarafından tescil edilmiş olan bir zat. Adalet Bakanlığı'ndan Milli Eğitim Bakanlığı'na kadar görev yapmış bir isim. Gerek istihbarat gerek İçişleri Bakanlığımız aramadaydılar ve sonunda yakaladılar. Gereğini yargı yapacaktır. DEAŞ'la ilgili dünyada en kararlı operasyonları yöneten istihbaratımız oldu, silahlı kuvvetlerimiz oldu" dedi.

TIKLAYIN - Erdoğan: Yunanistan'ın anlayacağı dilden konuşuyoruz, onlar da anlıyor

"SDG konusunda Amerika'nın bugüne kadar attığı yanlış adımlar devam ediyor"

ABD'nin, Suriye Demokratik Güçleri ile tatbikat yapması ile ilgili de açıklamalarda bulunan Erdoğan, "SDG konusunda maalesef Amerika'nın bugüne kadar attığı yanlış adımlar devam ediyor. Adını da dikkat ederseniz 'Suriye Demokratik Güçleri' olarak koyuyorlar. Bu bir kamuflajdır. Maalesef Amerika bu terör örgütlerine binlerce TIR araç, gereç, mühimmat, bugüne kadar hep gönderdi ve hala da gönderiyor. Sadece Suriye'deki koalisyon güçleriyle yaptıkları ortak çalışma değil, aynı şeyleri maalesef Irak'la da yaptılar. Hala da yapmaya devam ediyorlar. Bu silah, mühimmat, araç gereç desteklerinin yanında eğitim noktasında da ciddi eğitim desteği de veriyorlar. Dün akşam arkadaşlara da söyledim. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda eğer sayın başkanla görüşme fırsatı bulursak orada da bu konuyu kendileriyle tekrar görüşeceğim" ifadelerini kullandı. 

"ABD bizi farklı yollara sevk etmesin"

Erdoğan, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Başkanı John Kirby, Beyaz Saray'daki gazetecilere verdiği brifingde, Türkiye'nin ABD'den F-16 modernizasyonu talebine ilişkin, "F-16 programına ilişkin bir güncellememiz yok. Başkan Joe Biden temmuzda onaylanan F-16 satışını kısıtlayan yasa tasarısına desteğini sürdürüyor" dedi. Konu hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Biden ile yaptığımız görüşmede o da elinden gelen her türlü desteği vereceğini söyledi F-16'lar konusunda olumlu bir yaklaşımda bulundu. Cumhuriyetçiler destek vermiyor gibi bir imada bulundu. Sonra Dışişleri Bakanım yine Cumhuriyetçilerden yetkili bir zatla Bulgaristan'da bir görüşme yaptılar. Cumhuriyetçilerin bu konuda desteğini istediklerini kendilerine ifade ettiler. Onlar da biz de Cumhuriyetçiler olarak gerekli olan desteği Türkiye'ye verebileceklerini söylediler. Temenni ediyorum ki bu ilişkide Amerika bizi farklı yollara sevk etmesin. Farklı yollardan kastım, dünyada savaş uçaklarını satan yer sadece Amerika değil. İngiltere satıyor, Fransa satıyor, Rusya satıyor, her yerden bunu temin mümkün. Bunun için de bize sinyal çakanlar var" dedi. 

Kraliçe 2'nci Elizabeth ile ilgili İngiltere'ye taziye mesajı gönderdiğini belirten Cumhurbaşkanı, "Programlarım el verirse törene katılmayı düşünüyorum. Kendisini tanıyorum, görüşmemiz oldu. Fırsat bulabilirsek katılmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.(DHA)