Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE'de: Devlet Başkanı Al Nahyan ve yatırım şirketleri ile görüştü; "1967 sınırlarında bağımsız Filistin devleti" mesajı verdi

Erdoğan'ın, zirve vesilesiyle BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın yanı sıra katılımcı ülkelerden mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi öngörülüyor

13 Şubat 2024 11:34

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, onur konuğu olarak katıldığı "Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek" teması altında düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'ndeki ikili temasları kapsamında, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü. Görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Hükümetler Zirvesi kapsamında BAE'de (Fotoğraf: AA)

İletişim Başkanlığı'ndan açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Erdoğan-Al Nahyan görüşmesine ilişkin açıklamada bulundu. 

Görüşmede, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin, bölgesel ve küresel konuların, İsrail'in Filistin topraklarında devam eden saldırılarının ele alındığı vurgulanan açıklamada, Erdoğan'ın, İsrail'in Gazze'nin tamamı gibi Refah'a yönelik saldırılarının da kabul edilemez olduğunu, uluslararası kamuoyunun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası kuruluşların ve ilgili ülkelerin, İsrail'i bir an önce durduracak adımlar atması gerektiğini belirttiği aktarıldı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, terörle mücadelede iki ülkenin işbirliğinin gerekliliğini ortaya koyarak, Türkiye'nin tüm terör örgütleri ile ayrımsız mücadeleye devam edeceğini söylediği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca uluslararası yatırım şirketleri ve Emirlik ailelerine ait şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi. Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre; toplantı basına kapalı gerçekleştirildi.

Libya ve IKBY başbakanlarıyla da görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile de görüştü. Görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti.

Erdoğan ayrıca Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani ile de basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başbakanı Dibeybe ve IKBY Başbakanı Barzani ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gece saatlerinde BAE'ye varmıştı. Erdoğan, Dubai Uluslararası Havalimanı'nda BAE Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tuk el-Mari, Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer, Dubai Başkonsolosu Onur Şaylan ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Erdoğan'ın beraberindeki heyette Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat da yer alıyor. 

Erdoğan'dan "1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devleti" mesajı

Zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail, bölgede kalıcı barış istiyorsa, yayılmacı hayaller peşinde koşmayı bırakmalı, 1967 sınırları temelinde bağımsız bir Filistin devletinin varlığını kabul etmelidir" mesajını verdi. 

Erdoğan'dan "1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devleti" mesajı

TIKLAYIN | Erdoğan: İsrail, bölgede kalıcı barış istiyorsa, 1967 sınırları temelinde bağımsız bir Filistin devletinin varlığını kabul etmeli

Erdoğan, şunları kaydetti: 

"Bölgemizde barış ve kalkınmaya giden yol bağımsız Filistin'in kabulünden geçiyor. İsrail kalıcı barış istiyorsa yayılmacı hayaller peşinde koşmayı bırakmalı, 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığını kabul etmelidir. 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğe sahip bir Filistin devleti vücut bulmadan atılan her adım yarım kalacak"

Mevcut İsrail yönetiminin pervasız, acımasız ve sorumsuz politikaları nedeniyle dünyada antisemitizm yükseliyor; biz bundan endişe duyuyoruz. Daha fazla gözyaşı akmadan bir an önce Gazze'de katliamı durdurmamız gerek"