Politika

"Cumhur İttifakı mecburiyetler ilişkisi; Erdoğan tek adamlıktan vazgeçerse ittifaka ihtiyaç duymaz"

Gazeteci Kemal Can Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtladı

26 Haziran 2019 13:42

23 Haziran İstanbul seçim sonuçlarının ardından siyasetin nasıl şekilleneceği belirsiz. AKP kanadında kabine revizyonundan söz edilirken Anayasa referandumundan bu yana devam eden Cumhur İttifakı'nın akıbeti de merak konusu. Seçim sonuçları ittifakları nasıl etkileyecek? Cumhur İttifakı "Pazara kadar değil mezara kadar" sürebilecek mi? Gazeteci Kemal Can, Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtladı.

Gazeteci Can, Erdoğan'ın iktidarının sürekliliğini garantilemek amacıyla kurduğu başkanlık sisteminin kendisini köşeye sıkıştırdığını söyledi ve “Cumhur İttifakı mecburiyetler ilişkisine dönüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan tek adamlıktan vazgeçerse ittifak dağılabilir" dedi. Sağ popülist iktidarların liderlerin hatalarını kompanse ettiğini belirten Kemal Can, Erdoğan iktidarının çevresindekilerin hataları kompanse payının ise daraldığını söyledi. 

Erdoğan'ın kabine revizyonuna gideceğini, ancak bunu seçim yenilgisinin bir sonucu gibi göstermek istemeyeceğini söyleyen Can, “23 Haziran seçimleri olmasaydı revizyon daha erken yapılacaktı" diye konuştu. 

Erdoğan'ın bugüne kadar dış politikadaki gücünü, içerideki gücü ile sağlayabildiği tespitinde bulunan Kemal Can, seçim yenilgisinden sonra Japonya'da yapılacak G-20 zirvesinin test olacağını belirtti.