Gündem

Cumartesi Anneleri, Talat Türkoğlu için adalet istedi

"Antidemokratik sistemin yarattığı yargı mekanizmasının korumadığı hak ve özgürlüklere sahip çıkma çağrısıdır"

07 Nisan 2019 11:12

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve faillerin cezalandırılması için yıllardır mücadele eden Cumartesi Anneleri, polis ablukasına rağmen 732’nci kez bir araya geldi. Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı eylemde, gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. 23 yıl önce gözaltında kaybedilen Talat Türkoğlu’nun akıbetini soran açıklamayı, Cumartesi Anneleri adına Gözaltında Kayıplar Komisyonu üyesi Sebla Arcan okudu. 

Birün'den Zeynep Kuray'ın haberine göre, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğini vurgulayan Arcan, “Temel hak ve özgürlükleri kendi varlığına tehdit olarak algılayan bir yönetim ve kurumlaşmanın yarattığı hukuksuzluk iklimi adeta Türkiye’yi esir almış durumda. Bizim buluşmalarımız, antidemokratik sistemin yarattığı yargı mekanizmasının korumadığı hak ve özgürlüklere sahip çıkma çağrısıdır” dedi.

Bu hafta, 1 Nisan 1996 tarihinde İstanbul ‘da gözaltında kaybedilen Talat Türkoğlu için adalet isteyen Cumartesi Anneleri adına konuşan Arcan, sosyalist kimliğiyle bilinen ve İstanbul Avcılar’da yaşayan 45 yaşındaki Türkoğlu’nun kaybedilmeden önce 4 kez gözaltına alındığını, yoğun işkence gördüğünü ve yıllarca cezaevinde kaldığını belirtti. Annesini ziyaret etmek üzere 29 Mart 1996 tarihinde otobüsle İstanbul’dan Edirne’ye gittiğinde polis takibinde olan Türkoğlu’nun bu durumu kardeşlerine ilettiğini dile getiren Arcan, 1 Nisan 1996 tarihinde İstanbul’a doğru yola çıkan Türkoğlu’ndan bir daha haber alınamadığına dikkat çekti. Oğullarından haber almayan Türkoğlu Ailesi’nin, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Af Örgütü beraberinde 53. Hükümetin tüm ilgili kurumlarına başvurduğunu ancak tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığına işaret eden Arcan, konu meclise taşınmasına ve soru önergesi verilmesine rağmen resmi makamların Talat Türkoğlu’nun gözaltına alınmadığını ve nerede olduğunun bilinmediğini iddia ettiğini söyledi.