Gündem

Cumartesi Anneleri: Kurtarma çalışması tamamlanmadan enkazlar kaldırılmamalı

18 Şubat 2023 14:42

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemi 933. haftasında online gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili, "Kurtarma çalışması tamamlanmadan enkazlar kaldırılmamalı" ifadeleri kullanıldı.

"İktidar; depremin yaralarını sivil dayanışma ile sarabilmek için seferber olanları engellemekten vazgeçmelidir" denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"İktidar, dayanışmaya ve acılara kayyum atamaktan vazgeçmeli"

"Türkiye tektonik açıdan dünyanın en aktif bölgelerinden biri olduğu için büyük depremlerle karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz oluyor. Bu gerçeklik ortadayken, sağlıklı kentleşmenin ve güvenli yapılaşmanın birinci derecede sorumlusu olan iktidar bu sorumluluğunu layıkıyla yerine getirmediği için depremler faciaya dönüşüyor.

934. haftamızda ömürlerini sevdiklerine ulaşmaya, onları çiçeklerle donatacakları bir mezara kavuşturmaya adayanlar olarak talep ediyoruz:

Yıkılmış binaların altında hâlâ yaşamını kaybetmiş binlerce insan olduğu unutulmamalıdır. Onların, uygun bir biçimde çıkarılmaları, kayıt altına alınmaları ve vücut bütünlükleri bozulmadan ailelerine teslim edilmeleri için azami özen gösterilmelidir. Arama-kurtarma çalışması tamamlanmadan enkazlar kaldırılmamalıdır.

Vücut bütünlüğü bozulan cenazelerde DNA incelemesi yapılabilmesi için koşullar sağlanmalıdır. Üniversiteler ve Adli Tıp Uzmanları Derneği gibi uzman STK’lar bu sürece dahil edilmelidir.

İnsanların depremde kaybettikleri sevdiklerine ulaşma ve onlarla vedalaşma hakkına saygı duyulmalıdır. Ölenlerin bulunmaları, kimliklendirilmeleri ve insan onuruna uygun bir şekilde defnedilmeleri sağlanmalıdır.

İktidar; depremin yaralarını sivil dayanışma ile sarabilmek için seferber olanları engellemekten vazgeçmelidir. Dayanışmaya ve acıları paylaşmaya kayyum atamaktan vazgeçmelidir."