Gündem

Cumartesi Anneleri 819. haftada İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet istedi

13 Aralık 1991 günü girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaşıldı

05 Aralık 2020 13:19

Cumartesi Anneleri, Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medyadan yayınladıkları 819. hafta açıklamasında, 29 yıl önce askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence edilmiş cansız bedenleri bulunan İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet istedi.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sormak amacıyla her cumartesi günü yaptıkları açıklamayı, 819. haftada yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında internetten yayınladı. Cumartesi Anneleri, 819. haftada, 12 Aralık 199 tarihinde Şırnak’ta bir taziyeden evlerine dönmek için çıktıkları yolda askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence edilmiş cansız bedenleri bulunan İbrahim Demir ve Agit Akipa’nın faillerinin cezalandırılmasını istedi.

İktidarı ve adli makamları göreve çağıran Cumartesi Anneleri, ‘’Etkin soruşturma ve kovuşturma yürütmesini sağlama görevinizi yerine getirin. Demir ve Akipa’yı gözaltına alanlar, işkence ile sorgulayıp öldürenler ve sonrasında bu fiilleri inkâr edenler üzerindeki cezasızlığa son verin, onların adil bir biçimde cezalandırılmalarını sağlayın’’ ifadelerini kullandı.

819. hafta açıklamasının tamamı şu şekilde:

İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet istiyoruz

Bir insanın gözaltına alındıktan sonra bunun inkar edilmesi o kişinin hiçbir yasal koruma olmaksızın, savunmasız bir halde failin eline bırakılması demektir. Bu acımasız ve insanlık dışı uygulama aynı zamanda hukukun da inkarıdır ve insanlığa karşı suçtur. Devlet yetkilileri bu suçun faillerini ve suça iştirak edenleri soruşturmak, dava etmek ve cezalandırmakla mükelleftir.

Ancak devletin bu yükümlülüğü yerine getirmemesi kayıp yakınlarını dertleri ile baş başa bırakıyor. Hukukun aşınması sonucunda, hukuk ve adalet sisteminin adeta çökmesi kayıp yakınlarının adalete ulaşmasını imkansızlaştırıyor

Artık, adaletin yerini bulmadığı bizzat onu yerine getirmekle yükümlü olan devlet yetkilileri tarafından da dile getiriliyor.

819. haftamızda 29 yıldır hukukun işletilmediği, kayıp yakınlarının tüm çabalarına rağmen dertleri ile baş başa bırakıldığı İbrahim Demir ve Agit Akipa dosyası ile kamuoyunun karşısındayız.

36 yaşındaki İbrahim Demir ve 39 yaşındaki Agit Akipa, Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Çukurlu Köyü’nde yaşıyordu. Agit Akipa aynı zamanda köyün muhtarıydı. Köylüler üzerinde ağır bir koruculaştırma baskısı vardı. Köye giriş ve çıkışlar asker kontrolü altındaydı. Köy okulu karakol haline getirilmiş, bazı köylülerin evlerine el konularak askerler yerleştirilmişti. 

İbrahim Demir ve Agit Akipa, askerlerin okulu ve evleri boşaltmaları için önce Kaymakamlığa ardından İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Başvurudan sonra üzerlerindeki baskı daha da arttı. Karakol Komutanı tarafından “sizi yaşatmayacağız” diye tehdit edildiler. 

12 Aralık 1991 tarihinde İbrahim Demir ve Agit Akipa İdil’deki bir taziyeden evlerine dönmek için diğer köylülerle birlikte traktöre bindiler. Traktör yolda askerler tarafından durduruldu. İbrahim Demir ve Agit Akipa Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığı’na bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı ve askerleri tarafından gözaltına alındılar. 

Jandarma karakoluna giden ailelere, Karakol Komutanı “Onları hiç görmedik” dedi. Bir asker gizlice aileleri “mağaralara gidin” diye yönlendirdi. Yönlendirildikleri bölgeyi köylülerle birlikte karış karış arayan aileler, 13 Aralık 1991 günü girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaştı. 

Olay hakkında başlatılan soruşturmada İdil Cumhuriyet Başsavcılığı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı Üsteğmen ve ilgili er ve erbaşların “adam öldürme” suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdi. Bunun üzerine 18 Aralık 1991 tarihinde soruşturma açma izni almak için dosyayı Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu’na gönderdi. Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu 20 Mayıs 1992 tarihinde “men’i muhakeme” kararı verdi. 

2011 yılında aileler avukatları Tahir Elçi aracılığıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na tekrar başvuruda bulundu. Yeni bir soruşturma başlatan Savcılık dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu. Ancak bütün kurumlar arşivlerinde herhangi bir dosya, bilgi veya belgeye rastlamadıklarını bildirdi. Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında “görevi kötüye kullanmak”tan soruşturma başlattı(2011/646). Ancak yürütülen soruşturmalardan bir sonuç alınmadı. Sonuçta dosya zamanaşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı. Suçun faillerine fiili af sağlandı.

Demir ve Akipa’nın kaybedilişlerinin 29. yılında bir kez daha iktidarı ve adli makamları göreve çağırıyoruz: Etkin soruşturma ve kovuşturma yürütmesini sağlama görevinizi yerine getirin. Demir ve Akipa’yı gözaltına alanlar, işkence ile sorgulayıp öldürenler ve sonrasında bu fiilleri inkar edenler üzerindeki cezasızlığa son verin, onların adil bir biçimde cezalandırılmalarını sağlayın.

İbrahin Demir ve Agit Akipa için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, 120 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.