Gündem

Cübbeli Ahmet ve Medeniyet Vakfı'ndan 'İslami Dayanışma Oyunları'na tepki: Çıplak kıyafetlerle dans etmek İslam'a hakarettir; İslam ismi tabeladan çıkarılsın

Konya'da düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunları'na 56 ülkeden yaklaşık 3 bin sporcu katılıyor

10 Ağustos 2022 19:08

T24 Haber Merkezi

Konya'da düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunları'na Medeniyet Vakfı ve Cübbeli Ahmet'ten tepki geldi. Vakıf tarafından, "İslami Dayanışma Oyunları Ne Kadar İslami" başlığıyla yayınlanan açıklamada, "İslami olarak isimlendirilen organizasyonun İslami hassasiyetlere uygun olmasını bekleriz." ifadeleri yer aldı. Kamuoyunda Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü ise, "İslam Dayanışma Oyunları tabelası altında çıplak kıyafetlerle dans etmek İslam'a hakarettir. Yetkililerden ricamız, en azından tabeladan  çıkarılması için gayret gösterilmelidir" yorumunu yaptı.

5. İslami Dayanışma Oyunları, 9-18 Ağustos tarihleri arasında Konya'nın ev sahipliğinde düzenleniyor. Açılışını Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı oyunlara Medeniyet Vakfı ve Cübbeli Ahmet'ten tepki geldi. Sporcuların giydiği kıyafetlerin "islama uygun olmadığını" ileri süren Medeniyet Vakfı ve Cübbeli Ahmet, "Bu tür organizasyonlarda İslami kavramlar kullanılmamalı" ve "İslam isminin oyunlardan çıkarılması gerekli" gibi açıklamalar yayınladı.

Medeniyet Vakfı'nın açıklaması şöyle:

"Batılı değerlerin kopyalanarak başına islam lafzının getirilmesi onu islami yapmaz"

"İslami olarak isimlendirilen bir  organizasyonun İslami hassasiyetlere uygun olmasını bekleriz. Ancak sporcuların giydiği kıyafetler başta olmak üzere organizasyon için düzenlenen konser gibi etkinlikler İslami olmaktan uzaktır. Batılı değerlerin kopyalanarak başına İslam lafzının getirilmesi onu islami yapmadığı gibi ruhuna uygun olmayan isimlendirmeler değerlerimizin içini boşaltmakta onlara zarar vermektedir. 

"İslami kavramlar kullanılmamalı, kirletilmemelidir"

Eğer organizasyonun gerçekten islami olduğu iddia ediliyorsa ilmine ihbar edilen alimlerden oluşan fetva kurulunun belirlediği fıkhi ölçülere uygun olmalıdır. Eğer böyle bir fetva kurulu oluşturulmayacak ve islami hassasiyetler dikkate alınmayacaksa bu tür organizasyonlar için en azından islami kavramlar kullanılmamalı, kavramlarımız kirletilmemelidir. 

"Ciddiyetten ve gerçeklikten uzaktır"

Şunu da belirtmek isteriz ki Kudüs'ü savunma ve ümmetçe bayramları aynı günde yapma konusunda dayanışma gösterilmezken oyunlarda islami dayanışmanın aranması ciddiyetten ve gerçeklikten uzaktır."

Ahmet Mahmut Ünlü'nün açıklaması ise şöyle:

"Tabeladan İslam isminin çıkarılması için gayret gösterilmelidir

İslami Dayanışma Oyunları tabelası altında çıplak kıyafetle dans etmek İslam'a hakarettir. Bunu idrak edememek ise büyük bir hamakattir. Yetkililerimizden ricamız bu işe el atıp en azından tabeladan İslam isminin çıkarılması için gayret gösterilmelidir.

"Rabbimizin razı olmadığı hiçbir şeyden biz de razı değiliz"

Yöneticilerimizden bir çoğunun bu detaydan haberi olmadığını düşünerek hüsn-ü niyetle kendilerine bu talebimizi arz ediyoruz ve elimizden bir şey gelmese de en azından imanın orta derecesi olan dil ile reddiye yapma vazifemizi ifa etmek üzere Rabbimizi şahid tutuyoruz ki: Bu işler İslam'a göre münkerdir, meşru değildir, Rabbimizin razı olmadığı hiçbir şeyden biz de razı değiliz"