Dünya

COP28 İklim Zirvesi'nin Başkanı, şirketinin petrole yatırım yapmaya devam edeceğini söyledi

Adnoc'un hidrokarbonlarının diğer kaynaklara göre daha verimli ve daha az sızıntıyla çıkarıldığı için daha düşük karbonlu olduğunu savundu

15 Aralık 2023 10:32

T24 Dış Haberler

COP28 İklim Zirvesi'nin Başkanı ve aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri'nin ulusal petrol ve gaz şirketi Adnoc'un da CEO'su olan Sultan Al Jaber, petrol şirketinin petrol ve gaz üretimine yaptığı rekor yatırıma devam edecek.

Sulta Al Jaber, Guardian'a yaptığı açıklamada şirketin fosil yakıtlara olan talebi karşılamak zorunda olduğunu söyledi. Al Jaber, "Benim yaklaşımım çok basit: düşük karbonlu enerjinin sorumlu ve güvenilir bir tedarikçisi olarak hareket etmeye devam edeceğiz ve dünya en düşük maliyetle en düşük karbonlu varillere ihtiyaç duyacak" dedi. Adnoc'un hidrokarbonlarının diğer kaynaklara göre daha verimli ve daha az sızıntıyla çıkarıldığı için daha düşük karbonlu olduğunu savundu.

TIKLAYIN | COP28’de ülkeler ilk kez iklim kriziyle mücadele için fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrısı yaptı: Anlaşma metninde neler var?

Adnoc, petrol ve gaz alanında 7 yıl içinde 150 milyar dolarlık bir yatırım planlıyor ve Al Jaber bu yatırımın üretimi arttırmak yerine mevcut üretim seviyelerini koruyacağını söyledi. Adnoc'un potansiyel üretiminin çoğundan vazgeçtiğini söyledi.

Zirvenin ardından özel bir röportaj veren Al Jaber, "Dünyanın en büyük beşinci petrol rezervine sahibiz ancak bu kaynakları kullanmıyoruz" dedi.

COP28 Zirvesi'nde 30 yıldır ilk kez tüm fosil yakıtların geleceğini ele alan ve fosil yakıtlardan kademeli olarak vazgeçmeyi öngören bir karar alınmıştı.