Çevre

Cömert eller iş başında: AKP'lilerin yönettiği vakfa para akacak

Soruşturma ve mahkeme kararları, şirketin projelerin durduramadı

16 Mart 2024 07:35

MUÇEV, ihale olmaksızın elde ettiği kıyı alanlarını şimdi de işletme haklarını kiraya veriyor. Bodrum ve Marmaris'teki işletme hakları, beş yıl süreyle başkalarına devredilecek. AKP üyelerinin yönetiminde bulunan şirketin, bu işlemlerden milyonlarca lira gelir elde etmesi bekleniyor.

MUÇEV'e kiralanacak o yerler

Muğla-Bodrum-Bitez'deki 3. derece doğal sit alanı: 1.235.14 m2'lik alan - 1 milyon TL + KDV.

Muğla-Dalyan-İztuzu'ndaki özel çevre koruma bölgesi: 46.371,54 m2'lik alan - 10 milyon 400 bin TL + KDV.

Muğla-Marmaris-Kızkumu'ndaki nitelikli doğal koruma alanı: 2.609,63 m2'lik alan - 1 milyon 650 bin TL + KDV

Bu yerler için 22 Mart'ta yarışma usulü teklifle alınacak ve tüm bu alanlar üçüncü kişilere, şirketlere devredilecek. Şirketin kasasına bu kiralamalardan 13 milyon TL'nin üzerinde para girecek.

Dava ve soruşturmalar da şirketi durduramadı

Sözcü'den Fırat Fıstık'ın haberine göre, Danıştay daha önce MUÇEV'in kıyı ve koylardaki kiralamalarına "dur" demiş, ilgili yönetmelikteki maddeler hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Fakat bu karar da şirketi durdurmadı, kiralamalar devam etti. MUÇEV aleyhine açılmış çok sayıda dava ve soruşturma da mevcut. Özellikle Muğla Çevre Platformu bu alanda karşı şikayetlerde bulunuyor. Şirketin yönetim kurulunda çok sayıda AKP'li isim yer alıyor. AKP Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Eski Kayseri Milletvekili İsmail Tamer onlardan biri. Muğla Ula Kaymakamı Rıdvan Doğan, Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan ve bakanlık yetkilileri de şirketin yönetim kurulunda. Eski Cumhurbaşkanı Danışmanı Esengül Civelek ve AKP Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mahmut Kaçar da şirketin eski yöneticilerinden.