Studio-X işbirliği ile İnformel Eğitim-çocukistanbul’un hazırlayıp yürüttüğü atölyelerde çocuklar, farklı belediyecilik anlayışlarına sahip başkan adayları arasından “kendi” adaylarının kampanyalarını geliştirdiler. Çocuklar aynı zamanda seçmen olarak birbirlerine sorular yönelttiler, ilk kez sandığa gitme ve oy verme deneyimini de yaşadılar.
Atölyelere 9-14 yaş grubundan 150 çocuk katıldı. 16 Mart’ta gerçekleşen son programdan sonra çocuklardan bazıları deneyimlerini “Kendimi çok sorumlu hissettim, çünkü İstanbul’da yaşıyorum ve benim oyumla bir şeye karar veriliyor. Orada benim de sesim var…” diyerek ifade etti. 14 yaş altı 3 milyondan fazla çocuğun yaşadığı İstanbul’un farklı ilçelerinden ve farklı sosyo-ekonomik kesimlerinden gelen çocuklar, nasıl bir şehirde yaşamak istediklerini ve bunu gerçekleştirebilecek belediye başkanını belirledi.
Bir çocuk olarak deneyimledikleri İstanbul’la ilgili duygularını yansıtırken, büyük bir çoğunluğunun “Seviyorum ama…” diyerek sıraladıkları gerekçeler herkes için düşündürücü. Hava kirliliği, gürültü, kalabalık, trafik, yok olan yeşil, bir çocuk olarak yetişkinlere bağımlılıklar hep bu “ama”larının ardından geldi. “Çok fazla yapı var, çok kötü… Ağaç gördüğümde şaşırıyorum artık…” ya da “Çok bina var dışarı çıktığımda neredeyse nefes alamıyorum” onların ifadelerinden birkaçı...
Büyüdüklerinde İstanbul’da yaşamak isteyip istemedikleri sorulduğunda ise, çocuklar büyük oranda “hayır” diyerek çarpıcı bir tablo ortaya koydular. “Biz büyüyünceye kadar İstanbul daha da kötüleşecek, yaşanabilecek son dönemlerindeyiz”, “Daha yeşil, daha sakin bir yerde yaşamak isterim” öne çıkan gerekçeleri oldu. Kalmak isteyenler ise, şu andaki halinden memnun olmadıkları halde “Daha yeşil, daha güzel bir İstanbul’u bugünün çocukları, bizler yaratacağız” diyenler ya da çocukluk anılarını geride bırakmak istemeyenler oldu.
Hazırladıkları kampanyaların, sloganların, yaptıkları konuşma ve tartışmaların, yönelttikleri soru ve yorumların sonunda çocukların %75’e yakın bir oy yüzdesi ile seçtikleri belediye başkanı profili şu şekilde:
Daha yeşil, doğaya daha saygılı,
Daha fazla yapılaşma ve AVM’ye izin vermeyen,
Hava kirliliğini azaltan, iklim değişikliğini dikkate alan,
Toplu taşımayı güçlendirerek motorlu taşıt sayısını azaltan,
Şehrin enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan,
İnsanların evlerindeki musluklardan su içebilmesini amaçlayan,
Evlerine yakın, yürüyerek gidebilecekleri mesafede okul imkanı sağlayan,
Yönetimde kadınlara yer veren,
Kenti 15 milyonun sesini duyarak, kararlara katılımını sağlayarak yöneten,
Şeffaf bir yönetim anlayışına sahip,
Kadın bir belediye başkanı