Soru: Merhabalar, çocukların hangi ayda hangi oyuncaklarla oynaması gerekir?
Gönderen: Buse B.
Cevap
Sevgili Buse Hanım,
Gelişim Zihinsel, Bedensel, Sosyo-Duygusal ve Dil gelişimi olarak dört alanda ilerler. Oyunun gelişimin her alanına etkisi büyüktür. Oyuncak seçimi yapılırken çocuğun içinde bulunduğu yaşın özellikleri bilinmelidir.
Yaş dönemlerine göre bir takım oyuncak önerileri aşağıdaki gibidir:
0-6 ay: Yatağın yanına asılan bez kitaplar, yatağın üzerine asılan dönence, çocuğun rahatça tutabileceği değişik boyut ve şekillerde çıngıraklar, ayna, farklı büyüklükteki toplar, basınca veya sıkınca ses çıkaran oyuncaklar.
6-12 ay: Küpler, yumuşak bebek ve hayvanlar, farklı büyüklükteki toplar, iç içe geçen kutular, üst üste takılan halkalar, basit çizim ve renkli resimlerin olduğu kitaplar; sesli ya da müzikli kitaplar, deliklerden atılabilen şekiller, vurunca ya da basınca ses çıkaran oyuncaklar, suya dayanıklı banyo yaparken kullanabilecek plastik oyuncaklar.
12-36 ay: İtmeli, çekmeli oyuncaklar, farklı sayıda parçaları olan yap bozlar, boyalar (parmak boya, pastel boya, boya kalemleri) ve boyama kitapları, oyun hamuru; mutfak seti, doktor malzemeleri, tamir aletleri, araba, kamyon, uçak, tren, top, el kuklaları, üst üste takıp çıkarılabilen bloklar, bisiklet, kova, kürek, telefon, resimli hikaye kitapları, müzik aletleri (davul, piyano, marakas, flüt), oyuncak bebek arabası, eşleme kartları, çeşitli hayvan figürleri.
36-72 ay: minyatür oyuncaklar (ev eşyaları, çiftlik seti, askerler gibi), kostümler, oyun hamuru, boyalar, farklı sayıda parçaları olan yap bozlar, basit kutu oyunları (kart eşleme, renk-şekil-sayı kavramlarının öğretildiği oyunlar gibi).
Mutlu günler dileriz.