Dünya

CNN: Refah'taki çadır kampına düzenlenen ölümcül saldırıda ABD yapımı mühimmat kullanıldı

ABD uzun zamandır İsrail'in en büyük silah tedarikçisi konumunda ve Gazze saldırısı nedeniyle Biden yönetimi üzerinde artan siyasi baskıya rağmen bu destek devam etti

29 Mayıs 2024 11:11

T24 Dış Haberler

ABD merkezli CNN, İsrail'in Refah'ta yerlerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı çadır kampına düzenlediği saldırıda ABD yapımı mühimmatın kullanıldığını analiz etti. 

CNN'in olay yerindeki video görüntüleri üzerinde yaptığı analiz ve patlayıcı silah uzmanlarının yaptığı incelemeye göre, Refah'taki kampın büyük bölümünün alevler içinde olduğu ve çok sayıda erkek, kadın ve çocuğun gece saldırısından korunmak için çabaladığı görülüyor. Aralarında çocukların da bulunduğu yanmış cesetlerin kurtarma ekipleri tarafından enkazdan çıkarıldığı görülüyor.

CNN, "Kuveyt Barış Kampı 1" olarak bilinen ülke içinde yerinden edilmiş insanların kaldığı kampa yapılan saldırının ardından alevler içindeki çadırları gösteren videoların coğrafi konumunu belirledi.

ABD yapımı bomba tespit edildi

Sosyal medyada paylaşılan ve CNN'in kampın giriş tabelası ve yerdeki fayanslar gibi ayrıntıları eşleştirerek aynı sahneye ait olduğunu tespit ettiği videoda, CNN için videoyu inceleyen dört patlayıcı silah uzmanına göre, ABD yapımı bir GBU-39 küçük çaplı bombanın (SDB) kuyruğu görülüyor.

Patlayıcı silahlar uzmanı Chris Cobb-Smith, CNN'e yaptığı açıklamada Boeing tarafından üretilen GBU-39'un "stratejik açıdan önemli nokta hedeflere saldırmak üzere tasarlanmış" yüksek hassasiyetli bir mühimmat olduğunu ve düşük ikincil hasarla sonuçlandığını söyledi. Aynı zamanda eski bir İngiliz Ordusu topçu subayı olan Cobb-Smith, "Bu boyutta bile olsa herhangi bir mühimmatın kullanılması, yoğun nüfuslu bir bölgede her zaman riskler doğuracaktır" dedi.

Parçanın bir GBU-39'a ait olduğunu tespit eden eski bir ABD Ordusu kıdemli patlayıcı madde imha ekibi üyesi olan Trevor Ball da CNN'e bu sonuca nasıl vardığını açıkladı ve "[Mühimmatın] harp başlığı kısmı farklıdır ve güdüm ve kanat bölümü diğer mühimmatlara kıyasla son derece benzersizdir. Mühimmatların güdüm ve kanat bölümleri genellikle bir mühimmat patladıktan sonra bile geride kalan kalıntılardır. Kuyruk çalıştırma bölümünü gördüm ve bunun SDB/GBU-39 varyantlarından biri olduğunu hemen anladım" dedi. 

Pentagon: Sizi İsraillilere yönlendirmek zorundayım

Mühimmat kalıntıları üzerindeki seri numaraları da Kaliforniya merkezli bir GBU-39 parçaları üreticisininkilerle eşleşti ve bombaların ABD'de yapıldığına dair daha fazla kanıta işaret etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nde kıdemli kriz ve çatışma araştırmacısı Richard Weir ve eski bir İngiliz Ordusu topçu subayı ve silah ve hedefleme uzmanı olan Chris Lincoln-Jones, CNN için videoyu incelerken parçanın ABD yapımı bir GBU-39'un parçası olduğunu tespit etti.

Pentagon basın sekreter yardımcısı Sabrina Singh, konuyla ilgili yorum yapması istendiğinde "Bu hava saldırısında ne tür bir mühimmat kullanıldığını bilmiyorum. Bu konuda konuşmak için sizi İsraillilere yönlendirmek zorundayım" dedi. 

ABD, İsrail'in en büyük silah tedarikçisi

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre; ABD uzun zamandır İsrail'in en büyük silah tedarikçisi konumunda ve Gazze saldırısı nedeniyle Biden yönetimi üzerinde artan siyasi baskıya rağmen bu destek devam etti.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail-Hamas savaşı için 26 milyar dolar içeren bir dış yardım tasarısını geçen ay imzaladı. 15 milyar dolar İsrail askeri yardımı, Gazze için 9 milyar dolar insani yardım ve bölgesel ABD askeri operasyonları için 2.4 milyar dolar içeriyor. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, gazetecilere yaptığı açıklamada üst düzey Hamas komutanlarını hedef aldığını söylediği saldırıda 17 kilo patlayıcı içeren küçük başlıklı iki mühimmat kullanıldığını belirterek bu bombaların "jetlerin kullanabileceği en küçük mühimmatlar" olduğunu söylemişti. Geleneksel GBU-39 savaş başlığı 17 kiloluk bir patlayıcı yüküne sahip.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Refah'taki ölümcül hava saldırısının "trajik bir hata" olduğunu söyledi ancak İsrail'in uluslararası tepkilere ve ABD'nin devam etmemesi yönündeki uyarısına rağmen operasyona devam edeceğini belirtti.