Ekonomi

Cleveland FED Başkanı Master: FED'in faiz oranlarını beklenenden daha fazla yükseltmesi gerekecek

19 Aralık 2022 16:38

Cleveland FED Başkanı Loretta Mester, FED'in faiz oranlarını beklenenden daha fazla yükseltmesi gerekeceğine inandığını söyledi.

Medyan tahminlerinin 2023'te faizin yüzde 5,1'e yükseleceği yönünde olduğu hatırlatılan Mester, "Benim beklentim medyandan biraz daha yüksek" ifadelerini kullandı.

Artırımlar yapıldıktan sonra FED'in faizleri uzun bir süre sabit tutmasının gerekeceğini de savunan Mester, "Faiz indiriminin zamanlaması bir takvime bağlı değil. FED'in gelecek yıl faizi yüzde 5'in üzerinde tutması gerekecek. Büyüme yavaşlıyor ancak negatif bir aktivite beklemiyorum" diye konuştu.

"Hiçbir FED üyesi faiz indirimini düşünmüyor"

San Francisco FED Başkanı Mary Daly ise, FED'in yüzde 2 enflasyon ve tam istihdam hedefine ulaşmak için önünde hâlâ, "gitmesi gereken uzun bir yol" olduğunu ve hiç bir FED üyesinin gelecek yıl faiz indirimi olabileceğini düşünmediğini söyledi.

19 FED politika yapıcısının da 2023'te faiz artırımı beklediklerine işaret eden Daly, "Fiyat istikrarı hedefinden çok uzağız. Enflasyonu aşağıya getirmeyi odaklanmış durumdayız. Enflasyon riskleri hala yukarı yönlü. Bu nedenle faizde tepe noktası beklentim yukarıda. Eğer veri daha iyi gelir ise politikada ayarlama olabilir" diye konuştu.

FED Başkanı Jerome Powell'ın 14 Aralık'ta duyurulan 50 baz puanlık faiz artırımı kararının ardından yaptığı "şahin" konuşma, düşen enflasyon nedeniyle iyimser beklentilere giren piyasaların satışla haftayı tamamlamasına neden olmuştu. 2023'te FED'in faiz indirimlerine gitmesi neredeyse beklenmezken, faiz artırımlarının yüzde 5 seviyesini aşabileceğinden endişe duyuluyor.