Dünya

Çin yönetimini eleştirip, "gözden kaybolmuştu": Jack Ma'nın aylardır Tokyo'da yaşadığı ortaya çıktı

30 Kasım 2022 08:50

T24 Dış Haberler

E-ticaret devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma'nın, Pekin'in Çin'in teknoloji firmalarına ve iş dünyası elitlerine yaptığı baskı sebebiyle 6 aydır Japonya'nın başkenti Tokyo'da yaşadığı belirtildi. 

Financial Times'ın aktardığına göre Ma'nın yanında ailesi de bulunuyor. Britanya merkezli gazeteye konuşan kaynaklar, Ma'nın düzenli olarak ABD ve İsrail'e seyahatler yaptığını, ayrıca ailesiyle Tokyo civarında tatillere çıktığını ifade etti. 

Ma, 2020'de Çin'in denetim sistemini eleştirdikten sonra daha izole bir hayat yaşamaya başlamış, büyük oranda kameralardan uzak durmuştu. Financial Times, bununla ilgili olarak, "Eleştirisini yaptıktan sonra Ma, büyük oranda ortadan kayboldu" yazdı. Ma, "Bir havaalanını düzenlerken, tren garını yönetirken kullandığımız yöntemleri kullanmamalıyız, dünün değerleriyle geleceği düzenleyemeyiz’’ demiş ve Çin devlet bankalarını "tefeci mentalitesine sahip olmakla" suçlamıştı. 

Açıklamaların ardından Ma'nın kurduğu Ant ve Alibaba'ya denetim kurumları birçok zorluk çıkardı. Çinli denetim kurumları Ant'ın 37 milyar dolarlık halka arzını iptal etti ve Alibaba'ya "antitröst ihlalleri" nedeniyle 2.8 milyar dolar ceza verdi.

Çin yönetimini eleştirdikten sonra Ma, İspanya ve Hollanda gibi ülkelerde de görülmüştü. 

Financial Times, Ma'nın Tokyo'da çok dikkat çekmemeye çalıştığını ifade etti. Kaynaklara göre Ma, ülkeye kendi özel şefi ve güvenlik ekibini yanında getirdi.

Ma'nın Tokyo'da sosyal aktivitesinin de genel olarak özel üye kulüpleriyle kısıtlı olduğu belirtildi.