Dünya

Çin ve Filipinler'e ait gemiler Güney Çin Denizi'nde karşı karşıya geldi

Çin gemileri, Filipinler Sahil Güvenlik gemilerinin yolunu kesti

28 Nisan 2023 14:11

Güney Çin Denizi'nde, Çin güvenlik güçlerine ait bir geminin, ihtilaflı bir alana doğru ilerlerken Filipinler Sahil Güvenlik (FSG) birimine ait bir geminin devriyesini engellemesi iki ülke arasında gerilime yol açtı.

Filipinler Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın bugün (cuma) yaptığı açıklamaya göre, 21 ve 23 Nisan tarihlerinde iki ülkenin güvenlik birimleri "İkinci Thomas Shoal" bölgesi yakınlarında karşı karşıya geldi.

21 Nisan'da yaşanan olayda, Çin Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı bir gemi, Filipinler Sahil Güvenlik gemisinin ihtilaflı bölgeye girmesine izin vermedi. Olay, iki ülke arasında ihtilafa neden olan, Filipinler'in 1970'lerde işgal ettiği Spratly Adaları'nın yakınlarında meydana geldi.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, Çin güvenlik birimleri, Filipinler Sahil Güvenlik devriyesine bölgeden ayrılmalarını söyledi. FSG birimi ise "geri dönmeyeceklerini ve o bölgede devriye yapma hakları olduğunu" söyleyerek karşılık verdi.

Bu olaydan sonra iki ülkenin de bölgede devriye faaliyetleri arttı. İkinci "karşı karşıya gelme" ise 23 Nisan'da yine aynı bölgede yaşandı. Çin gemilerinin Filipinler güvenlik birimlerine  50 metrelik mesafeye kadar yaklaştığını açıklayan FSG yetkilileri, gemilerinin "saldırgan davranan" iki Çin gemisi tarafından durdurulduğunu bildirdi.

Açıklamada, "Bu yakın mesafe, gemilerimizin ve mürettebatımızın güvenliği için tehdit oluşturmaktadır." sözlerini kullanan Filipinler tarafı, diğer bir Çin gemisinin 700 metre mesafeden olayı izlediğini söyledi.

Olay hakkında açıklama yapan Çin Dışişleri sözcüsü Mao Ning yaptığı açıklamada, "Filipin tarafının Çin karasularına girdiğini ve kasıtlı provokasyon yaptığını" söyledi ve "Çin'in egemenlik haklarına saygı duyulması" çağrısında bulundu.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi'ndeki ada ülkelerinin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını elde etmesi üzerine deniz sınırlarında anlaşmazlıklar ortaya çıktı.

Çin 1947'de ortaya sürdüğü bir harita ile güney Çin Denizi'nin yaklaşık yüzde 80'inde hak iddia ediyor. Bu hak iddiası, Çin ile Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya arasında anlaşmazlıklara sebep oluyor.

Son yıllarda Çin tarafının ihtilaflı bölgede üsler inşa etmesi, bölge ülkelerine ek olarak ABD'nin de tepkisini çekiyor.