Dünya

Çin, Silikon Vadisi'nin devlerinden Intel'in 5,4 milyar dolarlık anlaşmasını iptal etti

Fesih nedeni olarak Çin'in şirketler tarafından belirlenen son tarihten önce birleşme işlemi hakkında karar verememesi gösterildi

16 Ağustos 2023 15:16

T24 Dış Haberler

Çin, Silikon Vadisi'nin devlerinden Intel'in 5,4 milyar dolarlık anlaşmasını fiilen iptal etti. Uzun süredir Çin'de faaliyet gösteren Intel, bugün yaptığı açıklamada İsrailli çip üreticisi Tower Semiconductor ile planlanan birleşmeyi feshetme konusunda "karşılıklı olarak anlaştıklarını" duyurdu.

Fesih nedeni olarak Çin'in şirketler tarafından belirlenen son tarihten önce birleşme işlemi hakkında karar verememesi gösterildi. Intel, anlaşmayı tamamlayamadığı için Tower'a 353 milyon dolar ödeyecek.

Intel için Çin, ticari anlamda büyük öneme sahip. Şirket 2022 yılında burada 12 binden fazla kişiyi istihdam etti ve küresel toplamının yaklaşık yüzde 27'sine denk gelen 17 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Çin'de iş yapmaya 1980'lerin ortalarında, başka yerlerde üretilen çiplerin montajı ve test edilmesini de içeren operasyonlarla başlamıştı.

"Çin'de derin bağları olan Amerikan şirketleri ürkebilir"

Çip üretim teknolojisindeki liderliğini yeniden kazanmak için mücadele eden Intel, Tower ile birleşmenin diğer çip tasarımcıları için büyük bir üretici olma yönündeki değişimi hızlandırmaya yardımcı olacağını umuyordu.

New York Times'ın Don Clark and Keith Bradsher imzalı haberinde "Intel'in Tower'ı satın alma işlemini tamamlayamaması, iki ülke arasındaki gerilim nedeniyle iş yapmanın giderek zorlaştığı Çin'de derin bağları olan Amerikan şirketlerini daha da ürkütebilir" ifadeleri kullanıldı. 

Şubat 2022'de duyurulan birleşme, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa'da tekelleşmeyi önlemek amacıyla bir dizi incelemeden geçti. Ancak bu birleşme çabası, Çin'de büyük bir gecikmeyle karşılaştı. 

New York Times haberinde "Intel'in Çin'de birleşmeyi onaylatamaması, çok uluslu şirketler için giderek daha zor bir seçim haline gelebilecek bir durumun altını çiziyor: Çin'de faaliyet göstermek ya da dünya çapında birleşme ve satın almalar gerçekleştirmek arasında bir seçim yapmaları gerekebilir. Bu tür endişeler, jeopolitik kaygılar nedeniyle bu yıl zaten düşüşte olan Çin'deki yabancı yatırımların daha da soğumasına yol açabilir" denildi. 

Biden'dan Çin teknolojisine yönelik yeni yatırımların yasaklanması talimatı

Pekin, askeri uygulamaları olan en gelişmiş bilgisayar çiplerinin ve bu çipleri üretecek fabrika ekipmanlarının Çin'e satışına ABD'nin öncülüğünde getirilen uluslararası kısıtlamalardan son derece rahatsız. Bu kısıtlamalar Ekim ayında yürürlüğe konmuştu. ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta ayrı bir adım atarak hassas Çin teknolojisine yönelik bazı yeni yatırımların yasaklanması talimatını verdi.

Çin bu hamleleri Washington'ın teknoloji gelişimini engelleme ve ekonomik büyümesini yavaşlatma çabası olarak kınadı.

İki ülke arasındaki gerginliklere rağmen ekonomileri birbirlerine son derece bağlı ve birbirlerinin tedarik zincirlerine, teknolojilerine ve yatırım paralarına bağımlı durumda.