Dünya

Çin Sahil Güvenlik devriyesi, Tayvan turist teknesine çıktı

Olay, Tayvan sahil güvenliği tarafından takip edilen bir Çin balıkçı teknesinin alabora olarak iki kişinin ölümüne yol açmasından günler sonra yaşandı

20 Şubat 2024 09:01

T24 Dış Haberler

Çin anakarası ile Tayvan'ın Kinmen adaları arasındaki sularda gerilim tırmanmaya devam ederken Çin Sahil Güvenliği, Tayvanlı bir turist gemisine çıktı.

Tayvanlı gezi feribotu King Xia, Pazartesi günü Kinmen'in ana adası etrafında bir tura çıktı ve Çin Sahil Güvenlik devriye gemisi tarafından durduruldu. Gemide 11 mürettebat ve 23 yolcu bulunuyordu. 

Tayvan Sahil Güvenlik Kurumu (CGA), King Xia'ya altı memurun bindiğini ve yaklaşık 30 dakika sonra karaya çıkmadan önce mürettebatın belgelerini incelemek istediklerini söyledi. Kısa süre sonra bir Tayvan Sahil Güvenlik devriyesi King Xia'ya limana kadar eşlik etmek üzere geldi.

Kinmen Tayvan toprağı olmakla birlikte Çin anakarasından sadece birkaç kilometre uzaklıkta yer alıyor. CGA ve Tayvanlı yetkililerin açıklamaları King Xia'nın rotasından biraz saptığını gösteriyor ancak CGA, bunun bölgesel sığlıklardan kaçınmak için olduğunu söylüyor. 

Tayvanlılar arasında paniğe yol açıyor

Çin ve Tayvan turist gemilerinin sık sık kazara karşı tarafın sularına geçtiğini ancak CGA'nın Çin teknelerine binmeye çalışmadığını çünkü bunun açıkça kaza olduğunu söyleyen CGA, Çinli yetkililere "barış ve rasyonelliği koruma" çağrısında bulundu.

Tayvan Okyanus İşleri Konseyi Başkanı Kuan Bi-ling gazetecilere yaptığı açıklamada Çin sahil güvenliğinin eylemlerinin Tayvanlılar arasında "paniğe yol açtığını" söyledi.

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng yaptığı açıklamada, gerilimi daha da tırmandırmamak için ordunun olaya "aktif olarak müdahale etmeyeceğini" açıkladı. 

Turist teknesindeki yolculardan biri Tayvan'ın United Daily News gazetesine olayın "çok korkutucu" olduğunu ve "Tayvan'a geri dönemeyeceklerinden endişe ettiğini" söyledi.

Ne olmuştu?

Tayvan sahil güvenliği tarafından takip edilen Çinli bir balıkçı teknesi geçen Çarşamba günü alabora olmuş, iki ülke arasındaki gerilim tırmanmıştı. Teknede bulunan dört kişiden ikisi ölmüş, diğer ikisi ise sahil güvenlik tarafından gözaltına alınmıştı.

Cumartesi günü Çin'in Tayvan İşleri Ofisi Tayvan'a gözaltındaki iki balıkçıyı serbest bırakması çağrısında bulundu ve Tayvan'ın teknenin "yasak sularda" olduğu iddiasını reddetti.