Dünya

Çin: Nükleer santralin güvenliği Ukrayna krizinin siyasi çözümüne bağlı

26 Haziran 2023 16:24

T24 Dış Haberler

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning yaptığı açıklamada, Zaporojye Nükleer Enerji Santrali'nin güvenliğiyle ilgili durumun Ukrayna'daki ihtilafın siyasi çözümüne bağlı olduğunu söyledi.

Basın brifinginde konuşan Çin Dışişleri Sözcüsü, "Zaporojye Nükleer Santrali’ndeki emniyet ve güvenlik garantileri Ukrayna'daki krizin bir boyutudur. Bunların çözümü doğrudan Ukrayna krizinin siyasi çözümüne ilişkin umutlara bağlıdır" ifadelerini kullandı. Ning, çatışmanın taraflarının diyaloğun yeniden başlaması ve nükleer santrallerin güvenliği de dahil olmak üzere ilgili konuların uygun bir şekilde çözülmesi için uygun koşulları oluşturmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Rus kamu yayıncısı TASS’ın derlediği haberde 24 Haziran tarihinde konuşan Rus Dışişleri Sözcüsü Maria Zaharova’nın da Moskova’nın Kiev rejimini ve onun Batılı destekçilerini Zaporojye Nükleer Santrali’nde ciddi kazalara yol açmamaları konusunda uyardığı, Zaharova’nın ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nı Ukrayna tarafından gerçekleştirilen saldırıları kayıt altına almak amacıyla ajansın uzmanlarından faydalanmak üzere göreve çağırdığı hatırlatıldı.

Energodar şehrinde bulunan Zaporojye Nükleer Santrali’nin yaklaşık 6 GW kapasiteye sahip ve Avrupa'nın en büyük enerji santrali olduğu belirtildi. Şubat 2022'nin sonlarından bu yana Rus birlikleri tarafından kontrol edildiği ifade edilen haberde ayrıca Ukrayna ordu birliklerinin o tarihten bu yana insansız hava araçları, ağır toplar ve çoklu fırlatma roket sistemleri kullanarak hem Energodar'daki yerleşim alanlarına hem de santral binasına ara ara saldırılar düzenlediği iddia edildi.