Dünya

Çin mahkemesi tarafından casusluk suçlamasıyla idamı istenen Avustralyalı akademisyenin cezası ertelendi

06 Şubat 2024 11:05

T24 Dış Haberler

Avustralyalı akademisyen Yang Hengjun, casusluk suçlamasıyla beş yıl tutuklu kaldıktan sonra Çin mahkemesi tarafından hakkında idam cezasına karar verilmişti. Pazartesi günü açıklanan kararla idam cezası ertelendi ancak yeni karar, resmi olarak "iki yıl ertelemeli bir ölüm cezası" olarak tanımlandı. 

Ölüm cezalarının 25 yıla çevrilmesine veya iki yıl iyi halden sonra ömür boyu hapis cezasına çevrilmesi Çin'de yaygın bir karar.

Yang, 2019 yılında Guangzhou havaalanında kimliği açıklanmayan bir yabancı ülke adına casusluk yapmakla suçlanarak tutuklandı. 57 yaşındaki demokrasi yanlısı blog yazarı, Çin'de doğmuş bir Avustralya vatandaşı. Mayıs 2021'de Pekin'de bir günlük kapalı duruşmada yargılandı ve karar kamuya açıklanmadı. 

Yang'ın ailesi mahkemenin kararı karşısında şok olduğunu açıklarken, Avustralya dışişleri bakanı Penny Wong yaptığı açıklamada, hükümetin "bu karar karşısında dehşete düştüğünü" söyledi. 

Wong, Avustralya hükümetinin Yang'ı "en üst düzeyde" savunduğunu da ekledi. 

Wong, "Avustralya, Dr Yang'ın çıkarları ve refahı için adaleti savunmaktan vazgeçmeyecektir. Bütün Avustralyalılar Dr Yang'ın ailesiyle yeniden bir araya geldiğini görmek istiyor" dedi. 

Çin'in dünyada idam cezasını en çok kullanan ülke olduğuna inanılırken, kamuya açık resmi bir veri yok.

Yang'ın Avustralya'daki doktora danışmanı ve davasının savunucusu Chongyi Feng, Yang'ın cezasının ömür boyu hapse çevrileceğini söyledi. Eski öğrencisinin cezasını "çirkin bir siyasi zulüm" olarak nitelendirerek, “Dr Yang herhangi bir casusluk suçu işlemedi. Kendisi, Çin'deki insan hakları ihlallerini eleştirdiği ve insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerleri savunduğu için Çin hükümeti tarafından cezalandırılıyor" dedi.